Ливанската групировка Хизбула обяви в сряда, че е изстреляла повече

...
Ливанската групировка Хизбула обяви в сряда, че е изстреляла повече
Коментари Харесай

Хизбула изстреля 100 ракети по Израел

Ливанската формация " Хизбула " разгласи в сряда, че е изстреляла повече от 100 ракети по израелски позиции , оповестява Агенция Франс Прес. 

Атаката е възмездие за удара, при който беше погубен върховен пълководец в Ливан -  втората сходна загуба през последните седмици.

" Командир на " Хизбула ", виновен за един от трите бранша в Южен Ливан, беше погубен при " израелски удар по кола в Тир ", сподели източник, непосредствен до групата, пред Агенция Франс Прес, поискал анонимност, защото те не са упълномощени да приказват с медиите.
 Bild уточни по кое време Израел ще стартира сухопътна интервенция против
Bild уточни по кое време Израел ще стартира сухопътна интервенция против " Хизбула "

Въпрос на една - две седмици е

Подкрепяната от Иран формация съобщи, че " командирът Мохамед Нааме Насър ", прочут също като " Хадж Абу Нааме ", е бил погубен, и също по този начин разгласи гибелта на втори войник.

В изказване на " Хизбула " се споделя, че " като част от отговора на офанзивата и убийството, осъществено от врага " в Тир в Южен Ливан, нейните бойци са атакували две позиции в анексираните от Израел сирийски Голански възвишения със 100 ракети " Катюша ".

Войнстващата формация също по този начин пое отговорност за друга ответна офанзива против база в Северен Израел.

Източникът, непосредствен до " Хизбула ", сподели, че ликвидираният е имал същия сан като Талеб Абдала, пълководец, погубен при израелски удар предишния месец, разказан от ливански боен източник по това време като " най-важния " пълководец на " Хизбула ", погубен досега.

Втори източник, също поискал анонимност, сподели, че Насър е бил третият върховен пълководец , погубен за съвсем девет месеца военни дейности.

Израелски боен представител сподели за Агенция Франс Прес е удостоверил, че към 100 ракети са били изстреляни към Израел от Ливан.

Припомняме, че " Хизбула " разменя съвсем всекидневно огън с израелската войска,  7 октомври, предизвиквайки война в Газа. Но

Израелската войска съобщи в изказване, че е отстранила Насър, заявявайки, че той е бил " пълководец на отряда Азиз на терористичната организация " Хизбула ", който е виновен за стрелбата от югозападен Ливан по израелска територия ".

В изказването на израелската войска от сряда се споделя, че Насър и Абдала са " служили като двама от най-значимите терористи на " Хизбула " в Южен Ливан ".
 FT: Иран ще поддържа Хизбула с всички сили, в случай че Израел нападне Ливан
FT: Иран ще поддържа Хизбула с всички сили, в случай че Израел нападне Ливан

Разширяването на войната в Близкия изток не е в полза на никого

Министърът на защитата на Израел сподели, че израелските сили ще бъдат подготвени да подхващат всички нужни дейности против групата, обвързвана с Иран.

" Ние удряме " Хизбула " доста мощно всеки ден и също по този начин ще достигнем положение на цялостна подготвеност да предприемем всички нужни дейности в Ливан или да реализираме съглашение от позиция на мощ. Предпочитаме съглашение, само че в случай че действителността ни принуди, ще схванат с какво се бият ", сподели министърът на защитата Йоав Галант, представен в изказване, оповестено от неговия кабинет.

Насилието провокираха вълна от дипломатически старания за понижаване на напрежението.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон прикани израелския министър председател Бенямин Нетаняху да предотврати " пожар " сред Израел и Хизбула.
 Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да разреши втора Газа
Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да разреши втора Газа

По думите му, мироопазващите сили на Организация на обединените нации работят за усмиряване на обстановката

Американският делегат Амос Хохщайн, който направи многократни визити в Ливан през последните месеци, отиде  в Париж в сряда, с цел да се срещне с пратеника на Макрон за Ливан Жан-Ив Льо Дриан.

Загинали са минимум 495 души в Ливан, множеството от които бойци, само че и 95 цивилни , съгласно данни на Агенция Франс Прес.

Израелските управляващи оповестиха, че минимум 15 бойци и 11 цивилни са били убити.

Организация на обединените нации предизвести по-рано, че светът не може да разреши втора Газа в Ливан. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР