Ливанската армия обяви, че е арестувала девет души, сред които

...
Ливанската армия обяви, че е арестувала девет души, сред които
Коментари Харесай

Днес е ден на траур след невижданото от 13 г. насилие, което разтърси Бейрут

Ливанската войска разгласи, че е арестувала девет души, измежду които един сириец, откакто през вчерашния ден в столицата Бейрут избухна принуждение, при което бяха убити шестима и ранени десетки хора, съобщи Ройтерс.

 Арести след невиждано от 13 година принуждение, което раздруса Бейрут Виж още

Ливански бойци остават в региона, с цел да не позволен нови произшествия.

Шестима индивида бяха убити при пукотевица против последователи на шиитските придвижвания Хизбула и Амал, които протестирали с искане да бъде отхвърлен съдията, водещ следствието на мощната детонация в пристанището на Бейрут предходната година, при която бяха починаха над 200 души.

Днешното принуждение бе най-сериозното в ливанската столица от години. Престрелката на процедура се водеше по тогавашна фронтова линия от гражданската война в страната сред 1975 и 1990 година, отбелязва Асошиейтед прес.

 Снимка: БТА/АР

В телевизионно послание към нацията довечера президентът Мишел Аун даде обещание да бъде потърсена отговорност от хората, виновни за днешното принуждение, заяви Ройтерс.

Днес в Ливан ще е ден на печал в памет на жертвите, заяви министър председателят Наджиб Микати.

Хизбула сподели, че стачкуващите са били нападнати от въоръжени бойци на християнските Ливански сили. Според шиитското придвижване снайперисти са стреляли по хората от покриви на здания.

Насилието в Бейрут подухва загатна за гражданската война в Ливан. То е " недопустимо на всички нива ", разяснява в Туитър някогашният министър председател Саад Харири, съперник на Хизбула.

 Снимка: БТА/АР

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани всички ливански фракции да прекратят насилието и да се въздържат от провокативни дейности и подстрекателска изразителност.

Насилието в Бейрут съответства с визитата в ливанската столица на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд. Третият човек в йерархията на Държавния департамент даде обещание спомагателна помощ от Съединените щати за ливанската войска в размер на 67 милиона $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР