Ливан загуби значително количество електроенергия, след като турски доставчик спря

...
Ливан загуби значително количество електроенергия, след като турски доставчик спря
Коментари Харесай

Дълг от 100 млн. долара наложи режим на тока в Ливан

Ливан загуби доста количество електрическа енергия, откакто турски снабдител спря да работи от през вчерашния ден.

Базираната в Истанбул " Карповершип " (Karpowership) изключи своите генератори в Ливан в петък.

Министерството на финансите на Ливан заяви по-рано тази седмица, че е получило писмо от турската компания с предизвестие, че ще би трябвало да спре мощностите си, в случай че не се подхващат дейности за споразумяване на проблемите. От компанията настояват, че просрочените отговорности надвишават 100 милиона $.

Компанията доставя към една четвърт от актуалната консумация на електричество в Ливан.

Генераторите са на борда на два кораба край ливанското крайбрежие. " Карповершип " спря електричеството към 8 часа сутринта локално време.

Всеки от корабите има мощ от по 202 MW, а контракта за доставка е общо за 370 MW.

" В продължение на 18 месеца сме извънредно гъвкави с страната, като непрестанно доставяме сила без възнаграждение или проект за заплащане, защото страната към този момент е изправена пред доста тежка рецесия. Нито една компания не може да работи в среда с подобен директен и непозволен риск, " споделиха от турската компания в изказване, представено от Ройтерс.

Държавната енергийна компания в Ливан, съобщи, че усилва потенциала на произвеждане в някои електроцентрали, макар че това няма да компенсира изцяло загубата, съгласно Националната новинарска организация.

Ливан се бори с най-тежката си финансова рецесия от десетилетия насам. Местната валута е изгубила над 85% от цената си на черния пазар.

Ливан има дълготраен дефицит на електрическа енергия. Страната е без електричество по няколко часа всекидневно, защото държавното управление прекъсва електричеството в регионите по ротационен график заради липса на задоволително произвеждане. Има спомагателни, непланирани спирания на електрозахранването в цялата страна, изключително през горещите и влажни летни месеци. Много ливанци употребяват генератори, с цел да получат денонощна електрическа енергия. Напоследък възходящата цена на горивата прави все по-непосилно потреблението на генератори от елементарните жители.

Ситуацията се усложнява от продължаващата икономическа рецесия в страната, както и след детонацията в пристанището в Бейрут през август предходната година. Ливан има служебно държавно управление откакто постоянното подаде оставка, провокирана от задълбочаващата се рецесия след детонацията. Политическата рецесия отсрочи евентуалната задгранична икономическа помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР