Ливан поиска от френския енергиен гигант TotalEnergies да започне проучвания

...
Ливан поиска от френския енергиен гигант TotalEnergies да започне проучвания
Коментари Харесай

Ливан подновява търсенето си на газ в Средиземно море

Ливан изиска от френския енергиен колос TotalEnergies да стартира изследвания за газ край крайбрежията му, откакто реализира съглашение с Израел споразумяване на морската си граница, съобщи БГНЕС.

Търсенето на газови благосъстояния от Ливан в богатото на въглеводороди Източно Средиземноморие е в застой от 2020 година насам поради конкуриращи се искания с Израел за офшорни газови залежи.

След срещата с Израел служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати се срещна с гостуваща делегация на TotalEnergies - компанията, която получи лиценз за изследване през 2018 година

" По време на срещата Микати прикани представителите на TotalEnergies неотложно да стартират да подхващат оперативни стъпки за осъществяване на сондажи в ливански води ", се споделя в изказване на неговата канцелария.

Ливан към момента не се е съгласил публично със договорката, само че Микати съобщи, че се надява " скоро да бъде реализирано умозаключение ", което може да проправи пътя за " изследване на газ в ливански води ".

Ливанският министър на енергетиката Уалид Фаяд, който също участва на срещата, съобщи, че " логистичните въпроси лишават време, само че работата ще стартира незабавно ".

TotalEnergies е част от консорциум от енергийни колоси, който получи лиценз за изследване за газ в два от 10-те блока на Ливан - номера 4 и 9.

Един от кладенците, прокарани в блок 4 през 2020 година от TotalEnergies, Eni и Novatek, сподели единствено следи, само че не и търговски жизнеспособни находища на газ.

Блок 9, покрай границата с Израел, съдържа така наречен находище Qana или контейнер Сидон и ще бъде съществена зона за офшорни изследвания след завършване на договорката, съгласно ливански публични лица.

Ливан " ще получи цялостните си права от находището Qana ", а Израел може да получи отплата посредством Total, съобщи Елиас Бу Сааб, водещ договарящ на Ливан в договарянията за морската граница.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР