Ливан изпитва затруднение с голям недостиг на медицински консумативи и

Ливан изпитва затруднение с голям недостиг на медицински консумативи и ...

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан


Ливан изпитва затруднение с голям недостиг на медицински консумативи и гориво, оставяйки шофьорите да висят с часове на опашки по бензиностанциите в цялата страна, на фона на задълбочаваща се икономическа криза, информира ДПА.

Улиците на Ливан днес бяха блокирани от дълги опашки от превозни средства, докато шофьорите чакаха да заредят колите си, като всяка от тях има право на само 10 литра бензин.

Опашките от автомобили причиняваха множество задръствания и от време на време се разразяваше хаос, докато шофьорите се блъскаха, за да получат своята порция гориво, казаха очевидци.

Изживявайки най-тежката си икономическа криза от края на своята 15-годишна гражданска война през 1990 г., Ливан страда от недостиг на валутни резерви, необходими за внос на основни стоки.

Експертите предупредиха, че недостигът на гориво може да доведе до напълно колапс на захранването на Ливан и да предизвика прекъсване на интернет в близко бъдеще.

Междувременно служителите в здравеопазването изразиха загриженост относно острия недостиг на лекарства и други доставки.

Председателят на Бейрутския синдикат на лекарите Шараф Абу Шараф каза пред dpa, че спешно необходимите доставки са на изчерпване.

"Ситуацията е много трудна. Всички болници извършват само спешни операции в момента", каза той.

В петък аптеките в цялата страна започнаха двудневна стачка, протестирайки за недостига на лекарства.

Според Световната банка Ливан страда от една от най-тежките икономически кризи в света от повече от 150 години.

Ливанският паунд е загубил около 90% от стойността си спрямо долара от 2019 г. насам.

Страната е подложена на натиск от международни финансови институции да въведе икономически реформи и да действа срещу корупцията на фона на политическа безизходица при формирането на ново правителство.

Източник: news.bg