Литвиненко се оказа въвлечен във всичко, свързано с Борис Березовски.

...
Литвиненко се оказа въвлечен във всичко, свързано с Борис Березовски.
Коментари Харесай

Марина Литвиненко: Всички чухме имената на убийците на съпруга ми


Литвиненко се оказа замесен във всичко, обвързвано с Борис Березовски. А самият Березовски знаеше чудесно, че брачният партньор ми е внедрен от службите в неговото обграждане, споделя вдовицата на А. Литвиненко в изявление за Дъждовни води.

Марина Литвиненко

Дъждовни води: На 23 ноември се навършват 10 години от гибелта на Вашия брачен партньор. Какво изпитвате през днешния ден?

Марина Литвиненко: Не чувствам неговото неявяване. Мисля, че той чакаше да настъпи часът на справедливостта. Виновните обаче още не са изправени на подсъдимата пейка, няма произнесена присъда. Но всички чуха добре какво се е случило в Лондон преди 10 години и кой стои зад това закононарушение.

Дъждовни води: Помните ли деня, в който умря Вашият брачен партньор? Тогава Вие останахте напълно сама.

Марина Литвиненко: Светът за мен се прекатурна. Заедно с това се появи възприятието на отговорност за нашия наследник, който тогава беше на 12 години. Разбрах, че сме останали сами. Беше ужасно и тъй като не знаех доколко и аз съм инфектирана с полоний и какви последствия може да има това за здравето ми. Почти четири дни чаках резултата от лабораторните разбори. Казаха ми, че има повишено наличие на полоний, само че то няма да ми навреди по този начин, както на Саша. В същото време разбрах, че съществуването на полоний в организма усилва риска от рак. И с тази диагноза си останах.
Редакцията предлага
Дъждовни води: Кой Ви оказа помощ тогава?

Марина Литвиненко: Моите другари. Много огромна поддръжка ми оказа, несъмнено,. За него това беше тежък удар, тъй като Александър беше доста невероятен човек в неговото обграждане. Той не беше предприемач, нямаше доста пари, само че съгласно мен беше един от най-порядъчните и предани хора в обкръжението на Березовски. И когато Саша си отиде от този свят, Березовски оказа помощ и на мен, и на нашия наследник Анатолий. Мисля, че без неговата поддръжка Анатолий нямаше да може да приключи учебното заведение, в което учеше.

Дъждовни води: Вашият мъж е бил помощник на Борис Березовски. Какво е Вашето отношение към личността Борис Березовски? Одобрявахте ли връзката на брачна половинка си с него? Знаехте ли, че Березовски е доста оспорвана персона в Русия?

Марина Литвиненко: Това не беше съдействие. В дадения случай не можех нито да утвърждавам, нито да отхвърлям тази връзка. Приемах държанието на Саша като държание на човек, който не е изменник. И когато още в Москва Саша се сблъска със съществени проблеми, доста мои другари, пък и аз самата му казвахме, че близостта с Березовски е доста рискова. Но Саша беше кардинален човек. Той сподели: " Покажете ми документи, че Березовски е нарушител и аз първи ще му сложа белезниците. "

Дъждовни води: В каква степен Березовски е повлиял на активността на Вашия мъж?

Марина Литвиненко: Никой не му е влиял. Саша се оказа замесен във всичко, обвързвано с Березовски. Във ФСБ са решили, че в обкръжението на Березовски би трябвало да има осведомител. Тоест, тяхното другарство е било регламентирано.

Дъждовни води: И Той е уведомил ФСБ?

Марина Литвиненко: Не е уведомил, а е писал отчети. През 1995 година Саша пътува дружно с Березовски до Швейцария с дипломатически паспорт. Това значи, че не Березовски го е взел със себе си, а Литвиненко е бил изпратен в служебна командировка.

Дъждовни води: Березовски знаеше ли, че до него стои осведомител на ФСБ?

Марина Литвиненко: Разбира се.

Дъждовни води: Значи двамата са се наговорили?

Марина Литвиненко: Никакви сделки не е имало сред двамата. Първо, Березовски беше общественик и му беше ясно, че се намира под въздействие и под защита. Затова през 1998 година Саша отиде при него и му сподели, че " ние в действителност обсъждаме вид по какъв начин да Ви убием ". И той го стори не от другарски усеща. Човекът заемаше формален пост и, съгласно всички разпореждания, е трябвало да го осведомят.

Жана Немцова и Марина Литвиненко преди изявлението в Лондон

Дъждовни води: Вашият мъж разгласява книгата " ФСБ взривява Русия ". Написа и доста публикации, които не бяха по усета на Путин. Каква беше ролята на Березовски в този случай?

Марина Литвиненко: Без поддръжката на Березовски нищо нямаше да излезе с книгите.

Дъждовни води: Във Върховния съд в Лондон имаше обществени чувания и бяха направени заключения, че евентуално зад убийството на мъжа Ви стои ФСБ, както и че евентуално това ликвидиране е и тогавашния шеф на ФСБ Николай Патрушев. Но след тези изказвания не се случи нищо...

Марина Литвиненко: Ние не успяхме да спечелим в съда, тъй като нямаше обвинени. В Англия не съществува задочна форма на съдопроизводство. Бяха посочени имената на Путин и Патрушев. И това беше доста значима информация за нас. Ние чакахме, че съдът ще съобщи, че зад това закононарушение стои съветската страна, само че въобще не чакахме, че ще бъдат посочени тези имена.

Дъждовни води: Тоест, единствено фактът, че бяха посочени тези имена, за Вас е задоволителен?

Марина Литвиненко: Да, на този стадий.

Дъждовни води: Какво ще вършиме оттук насетне?

Марина Литвиненко: Не знаем още какъв брой ще се задържи днешният режим в Русия. Колко дълго още хората няма да желаят да узнаят истината и какъв брой дълго секретните информации ще останат секретни. Светът бързо се трансформира.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР