Литва затегна извънредното положение в четвъртък в отговор на нахлуването

...
Литва затегна извънредното положение в четвъртък в отговор на нахлуването
Коментари Харесай

Литва затяга извънредното положение заради инвазията в Украйна

Литва стегна изключителното състояние в четвъртък в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, ограничавайки правата на свободно изложение и мирни събрания, което съгласно критиците е най-строгото ограничаване на персоналната независимост от руско време , предава Ройтерс.

Правителството в Литва, членка на НАТО и Европейски Съюз и някогашна руска република,, откакто Русия нахлу в Украйна, опасявайки се, че Москва може да заплаши Литва и разположи армията си по границите с Русия и Беларус.

Новият закон, който одобри Народното събрание със 71 гласа " за " от 117 дали своят вот, забрани обществени прояви в поддръжка на " дейностите на Русия или Беларус , довели до това изключително състояние ".

Мярката, която ще бъде в действие до 20 април , разрешава на полицията да отстрани достъпа до медия за период до 72 часа за " дезинформация ", " военна агитация " или " подбудителство на ненавист ", свързани с нашествието , одобри Народното събрание.
 Литва предизвестява Съединени американски щати: Путин няма да спре в Украйна
Литва предизвестява Съединени американски щати: Путин няма да спре в Украйна

Неуспехът да бъде спряна съветската експанзия в Украйна ще докара до световен спор, счита Науседа

" Това предложение лимитира опцията да се каже, че " Путин е популярен " на (публични) срещи и да се популяризира военна агитация и дезинформация ", сподели министър председателят Ингрида Шимоните, имайки поради съветския президент Владимир Путин.

" Мисля, че никой в ​​тази зала на Народното събрание не е заинтригуван от това (руската агитация и дезинформация) да повлияе на решимостта и волята на литовския народ да помогне на Украйна ", добави тя.

Новата мярка също ще забрани правенето на фотоси, снимане или " събиране на информация на място " за придвижването на армията или на стратегическата енергийна инфраструктура .

Телевизиите и радиостанциите, основани или следени от съветски или белоруски субекти, бяха неразрешени, в случай че не е посочено друго или в случай че излъчват в границите на Европейския съюз. Литва също ще спре да издава визи на жители на Русия и Беларус.

Няколко опозиционни партии оспориха закона в четвъртък, като го нарекоха най-строгото ограничение на главните права, откогато балтийската нация напусна Съветския съюз преди три десетилетия.

Заедно с Полша, която също е член на НАТО, дребните балтийски страни бяха измежду най-силните покровители за мощни наказания против Москва и подкрепления на НАТО на източния фланг на Алианса.

Лидерите на балтийските държавни управления през последните седмици се насочиха към европейските столици, предупреждавайки, че Западът би трябвало да накара съветския президент Владимир Путин да си заплати за експанзията над Украйна, в противоположен случай танковете му ще продължат да се движат към други елементи на някогашната руска империя.

За естонците, латвийците и литовците - изключително тези, които са задоволително възрастни, с цел да са живели под руски надзор - експанзията на Русия към Украйна провокира терзания, че те могат да бъдат идната цел. Ескалиращото напрежение, предшестващо офанзивата в четвъртък, върна спомените за всеобщи депортации и подтисничество.
 Австралийски специалист: Путин желае агресия към Естония, Латвия, Литва и даже Полша
Австралийски специалист: Путин желае агресия към Естония, Латвия, Литва и даже Полша

Путин е душевно неустойчив и има нуклеарни оръжия, само че Китай може да го спре
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР