Литва започна днес да строи ограда по границата си с

...
Литва започна днес да строи ограда по границата си с
Коментари Харесай

Литва започна да строи ограда по границата с Беларус

Литва стартира през днешния ден да строи ограда по границата си с Беларус, откакто упрекна беларуските управляващи, че докарват със самолети мигранти от чужбина, с цел да ги вкарват нелегално в Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като се базира на армията.

Първата права от оградата ще бъде дълга 500 метра, висока 1,8 метра и ще се е от бодлива тел, сподели литовска военна говорителка. Литва съобщи в сряда, че ще построи ограда и ще разположи войски, с цел да предотврати противозаконното влизане на мигранти на своя територия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Беларуските управляващи взеха решение да разрешават на мигранти да влизат в Литва като ответна мярка на глобите на Европейския съюз против Беларус, наложени поради насилственото приземяване на аероплан на самолетна компания " Райънеър " в Минск през май и арестуването на блогър отстъпник. Малко повече от 1500 души са пресекли границата от началото на годината, като 900 от тях са минали през първите девет дни на юли.

Литовската министър-председателка Ингрида Шимоните съобщи през днешния ден, че не чака мигрантският поток от Беларус да намалее от единствено себе си. " Тъй като беларуският режим печели пари от тези хора, взима визови такси, а мисля, че получава и други доходи от тях, би било мъчно да се чака някакво позитивно развиване, без да бъдат подхванати спомагателни ограничения ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР