Литва спря плащания за Беларус по финансирана от Европейския съюз

...
Литва спря плащания за Беларус по финансирана от Европейския съюз
Коментари Харесай

Литва спряла милиони евро финансиране на ЕС за Беларус

Литва спря заплащания за Беларус по финансирана от Европейския съюз стратегия за трансгранично съдействие, страхувайки се, че парите могат да бъдат погрешно употребявани, съобщи през днешния ден литовското държавно управление, представено от Ройтерс.

Европейски Съюз разкритикува суровите ограничения на управляващите в Беларус против митингите след противоречивите президентски избори през август, а предходната седмица гласоподава за налагане на наказания на беларуски представители. Литва е измежду най-големите поддръжници на твърда позиция на Европа към Беларус.

Говорителка на литовското вътрешно министерство сподели, че заплащанията по програмата са спрени от Литва незабавно след началото на дейностите на управляващите против митингите след изборите в Беларус заради опасения, че беларуското държавно управление може да злоупотреби с финансовите средства.

"Всички заплащания бяха прекъснати, до момента в който не получим обяснение от Европейската комисия за очевидните опасности ", съобщи говорителката. По думите й едно от спрените заплащания е било за 3 милиона евро.

Програмата е ориентирана към развиването на райони от двете страни на границата сред Беларус и членуващите в Европейски Съюз Латвия и Литва. Тя планува Европейски Съюз да даде 74 милиона евро, а парите за Беларус би трябвало да бъдат преведени през прилежащите страни, членуващи в Европейски Съюз.

Изданието "И Ю Обзървър " заяви тази седмица, че Беларус е купила 15 разследващи дрона с парите от Европейски Съюз, а това буди паника, че те могат да бъдат употребявани против продемократичните стачкуващи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР