Литва построи ограда по границата си с Беларус, предаде Франс

...
Литва построи ограда по границата си с Беларус, предаде Франс
Коментари Харесай

Литва построи ограда по границата си с Беларус

Литва построи ограда по границата си с Беларус , съобщи Франс прес.

" Във всички сектори работата е приключена на 100 % " , разгласи през вчерашния ден пред публицисти литовската министър-председателка Ингрида Шимоните.

Оградата се разгръща на към 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Беларус.

Останалата част от границата минава през блата, езера и реки. Поради тази причина е " механически невероятно " там да бъде издигната физическа преграда, изясни Шимоните.

Оградата е висока четири метра с бодлива тел от горната страна.

Притокът на незаконни имигранти в Литва се усили доста тази година , отбелязва Агенция Франс Прес. Около 4200 души, най-вече от Близкия изток и Африка, съумяха да влязат в страната от Беларус.

Западът упреква режима в Минск, че насочва съзнателно мигрантите към прилежащи страни от Европейския съюз в " хибридна офанзива ", която организира дружно със своя съдружник Русия. Беларус отхвърля.

Литва следва политика на недопускане на незаконни мигранти на своя територия, поради която си навлича обвинявания в противозаконни връщания. Литовската министър-председателка обаче даде да се разбере, че ще продължи да ползва тази противоречива тактичност, и търси способи да го направи без да афишира изключително състояние, въпреки да призна, че това би било предизвикателство от позиция на интернационалното право.

Броят на незаконните мигранти, които се пробват да влязат в Литва, още веднъж се усили напоследък. В събота литовската гранична защита отхвърли да пусне 125 души - най-голямата група от началото на годината.

Литва упреква Беларус, че оказва помощ на мигрантите да влязат на нейна територия и съзнателно нанася вреди на оградата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР