Литва обвини Русия за извършено снощи нападение с чук срещу

...
Литва обвини Русия за извършено снощи нападение с чук срещу
Коментари Харесай

Нападнаха с чук съюзник на Алексей Навални

Литва упрекна Русия за осъществено нощес нахлуване с чук против близкия сподвижник в заточение на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални. Леонид Волков е бил нападнат пред жилището му в столицата Вилнюс.

Президентът на балтийската република Гинтарас Науседа разгласи, че явно офанзивата против Волков е планувана и е в духа на други провокации против Литва. „ Мога да кажа единствено едно на Путин: Никой тук не се опасява от теб! ”, съобщи Науседа.

Отделът за контраразузнаване към службата за държавна сигурност на Литва заяви, че най-вероятната цел на нападението е да се попречи на съветската съпротива да повлияе на идните тази седмица президентски избори в Русия. „ Ройтерс ” отбелязва, че актуалният президент Владимир Путин, който е заемал поста общо близо двадесет години, има против себе си на изборите алегорична съпротива и се готви да бъде определен за още един шестгодишен мандат.

Смъртта на Навални в арктическата наказателна колония " Полярен вълк " беше оповестена от съветската Федерална работа по осъществяване на наказванията на 16 февруари. За Кремъл групата от негови съидейници е " допустимо най-опасната опозиционна мощ, която е в положение фактически да повлияе на вътрешнополитическите процеси в Русия ", съобщи литовската работа за сигурност. „ Ройтерс ” показва, че за момента няма коментар от страна на Кремъл.

Самият Волков написа в приложението Telegram, че тази заран се е прибрал у дома, откакто е прекарал нощта в болница със счупена ръка и други контузии, съобщи Българска телеграфна агенция. Съратникът на Навални разясни, че по време на нападението е бил ударен петнайсетина пъти с чук по крайници.

По думите му нападението е „ явен и характерен престъпен „ привет ” от Путин и от незаконния Санкт Петербург ”. Волков се закани да не се съобщи. „ Ройтерс ” напомня, че в изявление за организацията, часове преди снощното нахлуване, той е декларирал, че живеещите в заточение водачи на придвижването на Навални се опасяват за живота си. „ Те знаят, че Путин убива хора освен на територията на Русия, само че и в чужбина. Живеем в много мрачни времена ”, декларира дисидентът в изявлението си за „ Ройтерс ”.

Малко след нападението говорителката на Навални Кира Ярмиш разгласява фотоси на Волков с рана на челото и бликаща кръв от крайници, както и на автомобил с развалена врата откъм мястото на водача и със счупено стъкло. " Волков преди малко беше нападнат пред дома си. Някой е счупил стъклото на колата му и го е напръскал със сълзотворен газ в очите, преди да стартира да го удря с чук ", написа Ярмиш в обществената платформа Х.

Външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис дефинира случилото се като шокиращо и сподели, че причинителите би трябвало да понесат отговорност за своето закононарушение.

„ Осъждаме жестокото нахлуване над Леонид Волков ”, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия. „ Не се заблуждаваме какви способи употребява режимът в Кремъл, изключително във връзка с своите критици ”, сподели той и добави: „ Видяхме какво се случи с Алексей Навални, с Борис Немцов и Анна Политковска ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР