Литва изпрати днес петима афганистански мигранти обратно в Беларус малко

...
Литва изпрати днес петима афганистански мигранти обратно в Беларус малко
Коментари Харесай

Литва експулсира мигранти от Афганистан въпреки становището на ЕСПЧ

Литва изпрати през днешния ден петима афганистански мигранти назад в Беларус малко откакто са прекосили границата, макар че Европейският съд по правата на индивида по-рано дефинира, че трябвало да им бъде позволено да останат, осведоми " Ройтерс ".

Мигрантите са се опитвали да влязат несполучливо в Литва най-малко 10 пъти от 29 август, сподели техният юрист. Техният проблем беше даден за разглеждане от Съда в Страсбург.

Литовската погранична защита съобщи, че петимата са били арестувани и изпратени назад в Беларус преди обед, едвам прекосили границата.

" Възнамеряваме да не допуснем незаконните мигранти на литовска територия ", се споделя в изказване на граничарите.

Повече от 4100 мигранти от Близкия изток и Южна Азия са влезнали в Литва тази година и Европейският съюз упрекна президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги изпраща през границите си с страните от Европейски Съюз в отговор на глобите, наложени от блока на държавното управление на Минск.

Литва отблъсква мигрантите от началото на август и единствено няколко десетки са били позволени.

В сряда Европейският съд по правата на индивида съобщи, че афганистанските мигранти са уязвими след завладяването на властта от талибаните в Кабул на 15 август и търсят интернационална протекция.

" Кандидатите не би трябвало да бъдат премествани в Беларус, при изискване че към този момент са на литовска територия " преди 29 септември в очакване на по -нататъшно произвеждане, се споделя в него.

Началникът на граничната защита Рустамас Любаевас съобщи пред новинарския канал на BNS, че Литва не е задължена от съда да разреши на мигрантите да влязат от Беларус.

Адвокатът на мигрантите Аста Астраускиене сподели пред Ройтерс, че са напуснали Беларус в неделя и от този момент са се криели на литовска територия. Граничните чиновници бяха извикани на мястото от юриста в четвъртък, само че те изтласкаха мигрантите на територията на Беларус, сподели тя.

" Сега ще осведомяваме Съда за обстановката и ще го помолим да каже на Литва да ги пусне назад ", сподели Астраускиене. Тя влезе в контакт с мигрантите след молба за помощ от различен юрист, сподели тя пред BNS.

Вътрешният министър Агне Билотайте съобщи пред Ройтерс, че преглежда случая като " явен опит да се отвори нов път за незаконна миграция, посредством манипулиране на събитията в Афганистан ".

" Литва е подготвена да помогне на жителите на Афганистан, в случай че дойдат законно. Но ние няма да позволим на никого да злоупотребява с нашата система за леговище и да трансформира Литва в пътна артерия за незаконна миграция ", сподели Билотайте посредством представител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР