Литва изгражда най-големият технологичен кампус в Европа в столицата си

...
Литва изгражда най-големият технологичен кампус в Европа в столицата си
Коментари Харесай

Литва изгражда технологичен кампус на стойност 110 милиона евро – най-големият в Европа

Литва построява най-големият софтуерен кампус в Европа в столицата си Вилнюс, с цел да се трансформира в новата софтуерна столица на Прибалтика.

Проектът на стойност 110 милиона евро ще бъде построен от Tech Zity, ще се простира на 55 000 кв.метра и ще приюти 5000 софтуерни служащи, заяви Tech Zity през днешния ден.

По този метод той ще бъде по-голям от Station F в Париж, който сега е най-големият стартъп кампус в цяла Европа.

Tech Zity ще реновират няколко шивашки заводи в неизползвано индустриално пространство в Новата част на Вилнюс, като ще запазят фабричните офис пространства с височина на тавана от най-малко 7 метра.

Разработката е въодушевена от английски планове за възобновяване като електроцентралата Battersea и художествената изложба Tate Modern.

Проектът има за цел да насърчи работещите в областта на технологиите във Вилнюс да се върнат в офиса след пандемията. Технологичните компании все по-често упорстват чиновниците им да се върнат в офиса, което е поврат в наклонността на работата от у дома от времето на пандемията.

Развиващата се софтуерна сцена в Литва

Технологичната екосистема на Литва се е разраснала доста през последното десетилетие, споделя Дариус Закайтис, създател на Tech Zity, пред CNBC.

„ Когато започнах преди 30 години, в литовската софтуерна екосистема имаше 200 души. Сега са 18 000 души. Това е резултат от 10 години дейна работа на младежи, които всеки ден основават нови компании. Някои от тях са доста сполучливи. Литовците са доста продуктивни, доста насочени към резултати, висококвалифицирани които доста нападателно построяват лични компании. “

сподели Закайтис

„ Вилнюс резервира постоянни позиции на европейската софтуерна сцена, с помощта на бързите нововъведения и фирмите като Tech Zity. “

съобщи кметът на града, Валдас Бенкунскас в изказване

Tech Zity ръководи 3 софтуерни кампуса във Вилнюс, в това число Tech Park, Tech Loft и Tech Spa, които са дом на компании като Гугъл, Bored Panda и Kilo Health.

Netflix е употребила местоположения на Tech Zity за снимане, в това число за документалния сериал „ The Playlist “, който споделя за създателя на Spotify, Даниел Ек.

Предстои дълъг път

Въпреки неотдавнашните си триумфи, Литва е надалеч от това да се трансформира в огромен софтуерен център, който да съперничи на такива като Англия, Франция или Германия.

През 2022 година страната е привлякла 222 милиона евро финансиране с рисков капитал, което бледнее спрямо нейните западноевропейски сътрудници. За съпоставяне, английските софтуерни стартъпи са привлекли 30 милиарда $, а френските им сътрудници – 13,5 милиарда евро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР