Литва и Норвегия си размениха с Русия осъдени за шпионаж

...
Литва и Норвегия си размениха с Русия осъдени за шпионаж
Коментари Харесай

За първи път: Две държави от НАТО си размениха с Русия граждани, осъдени за шпионаж

Литва и Норвегия си размениха с Русия наказани за шпионаж мъже, е съобщил през днешния ден шефът на литовското разузнаване.
„ Тази заран интервенцията по размяната мина сполучливо. Литовските жители Евгений Матайтис и Аристидас Тамосайтис, както и норвежкият жител Фроде Берг дойдоха в Литва “, съобщи Дариус Яунискас пред публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Размяната е станала на литовски граничен пункт.

По-рано през днешния ден литовският президент Гитанас Науседа помилва двама съветски жители, наказани през 2017 година за шпионаж: Николай Филипченко и Сергей Моисеенко. Решението му е взето въз основа на рекомендация от комисията по помилванията и нови ремонти в законодателството.

След този акт няма спънки двамата да бъдат разменени против литовците Евгений Матайтис и Аристидас Тамосайтис и против норвежеца Фроде Берг, наказани в Русия за шпионаж.

Филипченко е работил за съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) и се е опитвал да вербува високопоставени литовски представители, настояват литовски представители. Той е наказан на 10 години затвор и не апелира присъдата.

Моисеенко е наказан на 10,5 години затвор, тъй като е вербувал литовски капитан, служител във значима военновъздушна база в Шауляй, само че не се е признал за отговорен.

Двамата литовци са наказани в Русия през 2016 година по обвиняване, че предавали военни секрети на Москва на Литва.

В реакция на новината шефът на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин съобщи, че ответните дейности на Москва ще бъдат огледални.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР