Литва експулсира руския шарже д`афер Сергей Рябокон от страната, съобщи

...
Литва експулсира руския шарже д`афер Сергей Рябокон от страната, съобщи
Коментари Харесай

Литва изгони руския шарже д'афер

Литва експулсира съветския шарже д`афер Сергей Рябокон от страната , заяви литовското външно министерство. Според министерството тази стъпка е подхваната " заради дейности и изказвания на дипломата, които не са в сходство с дипломатическия му статут ", оповестява Руската работа на Би Би Си.

Още при започване на април, на фона на съветската инвазия в Украйна, - държавното управление реши да отзове посланика си от Москва и подреди на съветския дипломат да напусне страната. Оттогава Русия е представлявана в Литва от шарже д`афер.

Сега той би трябвало да напусне балтийската република в рамките на пет дни . Решението за експулсирането му е взето, защото последните дейности и изказвания на Рябокон са несъвместими със статута на посланик, могат да се преглеждат като интервенция във вътрешните работи на страната и се смятат за нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки, съгласно прессъобщение на литовското външно министерство.

Самият Рябокон не е бил извикан в литовското външно министерство, а различен представител на съветското посолство. Освен известието за експулсирането на краткотрайния поверения в делата на посолството, му е бил връчен и изострен митинг по отношение на анексирането от Русия на отчасти окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна .

Припомняме, че на 18 март балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, като на 29 март.
 Влизат в действие визовите ограничавания на Литва за руснаците
Влизат в действие визовите ограничавания на Литва за руснаците

Гражданите с годни шенгенски визи няма да могат да влизат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР