Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва

...
Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва
Коментари Харесай

Възраждане в НС: Тагарев да не си играе с огъня с вкарване на чужд военен флот у нас

" Лицето Тагарев си разреши да приказва за това, че би трябвало да си помислим по какъв начин да уплътним съюзническия военноморски капацитет в Черно море като се сътвори възможна военноморска база на Съединените щати в България " , сподели депутатът. Според него това, което е било казано, съставлява тежко нарушаване на интернационалното право, тъй като сега Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, за режима на корабоплаване през проливите Босфора и Дарданелите, не разрешава наличието на непознати военни кораби, не на черноморските страни, за по-голям интервал от 21 дни.

Костадинов означи, че Конвенцията от Монтрьо има значима цел, която тогава сплотява както черноморските страни, по този начин и тези, които не са от Черноморския басейн - да не допусне милитаризация на черноморския район. Той изясни, че там ясно е избран режимът за прекосяване през проливите. Костадинов счита, че този режим сега дава законното право на всяка една черноморска страна да разгласи за военна цел други военни кораби, които стоят повече от 21 дни на територията на акваторията на Черно море.

По думите му вкарването на каквито и да било военни кораби в акваторията на Черно море сега не е проблем и американците го вършат постоянно, само че те съблюдават Конвенцията от Монтрьо и на 21-ия ден най-късно техните кораби излизат от Черно море, след което влизат други. Костадинов сподели, че те вършат така наречен военноморска ротация, само че с вкарването на непрекъснато ситуиран американски флот тук на процедура Конвенцията ще бъде дезавуирана.

По думите му в сегашната обстановка, в която в Черноморския басейн се води дейна война, вкарването на какъвто и да било непознат боен флот - нечерноморски, в действителност ще провокира доста съществено напрежение.

Костадинов уточни, че желаят да се извърнат към хората, които сега ръководят страната ни, и да ги предупредят " да не си играят с огъня " . Това ескалира напрежението в Черно море и може да докара до доста сериозен боен спор, счита той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР