Лицето на омразата: Гърция го показа пред чужденците 5 години

...
Лицето на омразата: Гърция го показа пред чужденците 5 години
Коментари Харесай

Бежанецът като враг


Лицето на омразата: Гърция го сподели пред чужденците 5 години след първата огромна бежанска рецесия. Времето на фамозния пекар от остров Кос, който посрещаше мигрантите с безвъзмезден самун, наподобява окончателно отминало.

Жители на остров Лесбос не позволяват хората от лодките на своя земя

Смущаващи подиуми от Гърция доближават до нас през последните дни: с цел да спрат и, силите за сигурност употребяват сълзотворен газ на гръцко-турската граница. По мрачно цивилен патрули обикалят района, с цел да търсят чужденци, съумели да се пробият барикадата. Жителите на остров Лесбос пък се пробват да прогонят от крайбрежията си лодките, цялостни с мигранти. А близо до добилия печална популярност бежански лагер в Мория радикални десни организации тормозят представители на неправителствени организации и бият публицисти.

Пет години след първата огромна бежанска рецесия Гърция демонстрира на чужденците тъмното си лице – лицето на омразата. Времето на фамозния пекар от остров Кос, който посрещаше мигрантите с безвъзмезден самун, е отминало.

" Асиметрична опасност " за Гърция

След щурма на обезверените на североизточната граница на Гърция, стимулирани от решението на президента Ердоган да отвори турската граница, страната като че ли е изпаднала в предвоенна тресчица. Дори председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се почувства длъжна да моли за сдържаност от страна на гръцките сили за сигурност по поречието на река Марица.

Отговорността за актуалната обстановка носи, който още първоначално наложи изострен курс в миграционната политика. Неговият представител Стелиос Петсас съобщи, че страната е изправена пред „ асиметрична опасност “. Целенасоченото потребление на военна терминология донесе съществена смяна и единствено за една нощ казусът с мигрантите в Гърция се трансформира в проблем със сигурността. Това рефлектира и на общата настройка: обществените мрежи, известни като всичко друго, само че не и бастион на политическата уместност, създават безспирно расистки мнения против чужденците, включително и под изявленията на „ Дойче веле “ по тематиката.

Спирос Москову

Пет години след 2015-а можем да установяваме, че Гърция не съумя да се оправи с предизвикването в лицето на 110-те хиляди мигранти, живеещи на територията на страната. Въпреки позитивните настройки на огромна част от популацията първоначално. И макар стотиците милиони, които отпусна Брюксел. Сигналите, че с европейските пари се злоупотребява, по този начин и не доведоха до следствия. Нито успеваемостта на разглеждането на молбите за леговище беше усъвършенствана, нито се организира необятна полемика за вероятната интеграция на мигрантите в гръцкото общество. Управлението в Атина, без значение от партийната багра, пренебрегва апелите на островите Лесбос, Кос и Самос.

Островите понасят цялата тежест

Местните общества на островите нямаше сами да се оправят с комплексната обстановка, която новопристигналите сътвориха. Бежанският лагер Мория на остров Лесбос се трансформира в. Една обстановката, която единствено подхранва расизма, който виждаме през днешния ден.

„ Всички да си вървят “, споделя мъж от Лесбос пред Дъждовни води. „ Нека се върнат в страните и си и по-късно, когато обстановката при тях се усъвършенства, да дойдат като туристи. Тогава ще са добре пристигнали при нас “, прибавя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР