Лицето му е цялото в стряскащ грим, изплезил е огромен

...
Лицето му е цялото в стряскащ грим, изплезил е огромен
Коментари Харесай

Някой там горе ме харесва. Джийн Симънс-Демона от КISS, който 50 години не слиза от сцената

Лицето му е цялото в стряскащ грим, изплезил е голям език, плюе кръв, диша огън. Истински звяр на сцената, който дере гърло и забива на китарата. Той е съвокалистът и басист на именитата глем-метъл група KISS - Джийн Симънс, който става на 74 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Точно преди 50 години се ражда една нюйоркска музикална група, която в този момент изпраща прощални целувки (kiss - от англ. - целувка) на многочислената войска от свои почитатели с последното си турне.

Концертите са силата на KISS - шоу, в жанр потрес рок, което взривява с резултати и пиротехника сцените от средата на 70-те насам. Макар и с боядисани в черно и бяло лица - запазена марка на бандата, повлияна от театъра Кабуки и комиксовите супергерои, един от тях се е трансформирал в лицето ѝ - Джийн Симънс - Демона . Основен мотор на тази сила, в този момент той споделя: " Никога не бихме посмели да мечтаем, че ще издържим половин век ".

Не е инцидентно, че го назовават по този начин - облечен в кожени костюми с шипове, качен на обувки с големи платформи. По време на осъществяванията си той застрашително плези език, за който се твърди, че е най-дългият в рок средите. Симънс плюе " кръв “ (ефект, изработен главно от яйца, кисело мляко, червени хранителни оцветители и кленов сироп), диша огън (плюе запалима течност към факла), а най-после разрушава баса си на сцената.

Докато соло китарата избухва пламъци (светлинни и димни бомби, сложени вътре), барабаните " левитират " и излъчват искри, а от всички страни се изстрелват ракети.

Според Симънс триумфът на бандата, почнала от едно мазе, е композиция от " старомодна упорита работа " и да обичаш почитателите си.

" Феновете са твоя началник. А останалото е орис. Някой управлява нещо. Спомням си историята на (боксьора) Роки Грациано . Той уточни към небето, откакто стана международен първенец, и сподели: " Някой там горе ме харесва ", споделя той пред при започване на годината.

А тук долу, не земята, милиони харесват Джийн Симънс, който е подложен на 29-о място в листата на 100-те най-велики хеви метъл артисти на Hit Parader.
 Емблематичният грим на Джийн Симънс и останалите членове на Кiss e тяхна запазена марка Бедно израелско дете, което открива Бийтълс в Съединени американски щати
Истинското му име е Хаим Виц – потомък на фамилията на маджарски евреи от малко селце на брега на Дунав, които емигрират в Израел. Роден е на 25 август 1949 година в Хайфа, където като дете живее оскъдно. Родителите му се разделят и когато е на 8 години той отпътува дружно с майка си Флора Клайн при техни братовчеди в Ню Йорк, Съединени американски щати. Тя и нейният брат са единствените двама членове на нейното семейство, които оцеляват след Холокоста.

В Америка дребният Хаим научава британски език от комиксите и малкия екран и е мощно повлиян от герои като Батман. По-късно самичък споделя: „ Когато видях един билборд на цигарите KENT с Дядо Коледа, мислех, че е съветски равин. “

Посещава Richmond Collegeи Sullivan County Community College и работи на разнообразни места, в това число като като помощник на редактор на списаниеVogue, тъй като е доста добър машинописец.

Страстта му към музиката се отключва същински хрез 60-те години, когато именитата английска група Бийтълс посещава Съединени американски щати.

„ Нямаше метод да върша това, което върша в този момент, в случай че не бяха Бийтълс. Гледах Шоуто на Ед Съливан и ги видях. Тези кльощави дребни момчета, някак андрогинни, с дълги коси като девойки. Изуми ме, че могат да създадат тази музика ", споделя той след години.

Така се възпламенява по рок енд рола и свири на китари с часове всеки ден. Минава през няколко групи, първата от които е Lynx, преименувана по-късно на The Missing Links.

Един ден ориста го среща с друго еврейско момче – Стенли Ейсен, с който първоначално даже не се харесват. Въпреки това стартират да свирят дружно и основават група, която кръщават Wicked Lester. Ейсен сменя името си на Пол Стенли , а Хаим Виц, който към този момент се преименувал на Джийн Клайн в последна сметка става Джийн Симънс – от именития рокабили реализатор Jumpin` Gene Simmons.
 Джийн Симънс на музикалния фестивал Resurrection Fest във Вивейро, Северна Испания, юли 2018 година
Записват един албум, който по този начин и не е публикуван. Симънс и Стенли не са удовлетворени от звученето и по какъв начин наподобява групата и се пробват да уволнят членовете. Те обаче срещат опозиция, по тази причина напущат сами като се отхвърлят от звукозаписния си контракт с Epic Records.

Решават да създадат нова тайфа и стартират да търсят барабанист. Така попадат на публикация от Джордж Крискула, прочут като Питър Крис , който по това време свири в клубове в Бруклин. И стават трима. А скоро Пол Фрелей, по-известен като Ейс Фрелей , дава отговор на обявата, която пускат в The Village Voice за соло китарист и се причислява към тях.

Четиримата млади музиканти, които се борят за триумф, репетират неуморно в едно запуснато таванско помещение в Ню Йорк. Там усъвършенстват музиката и театралното си показване, преди в последна сметка да излязат на музикалната сцена при започване на 70-те години на предишния век.
 Пол Стенли демонстрира списание Playboy, на чиято корица е групата, 1999 година, Маями, Флорида
Създават KISS през 1973 година, а през февруари 1974 година издават своя eдноименен дебютен албум. Стенли бързо поема ролята на водещ реализатор на сцената, а Симънс става движещата мощ със своя изразителен жанр.

Звукозаписният триумф идва с четвъртия им албум Alive! през 1975 година, по време, когато лейбълът им е на ръба на банкрута. Мегахитът " I was made for lovin` you " е публикуван с албума Dynasty (1979 г.).

През 1983 година, когато славата на Kiss понижава, членовете на групата смъкват присъщия си грим и се радват на възвръщане на известността. Това продължава и през 90-те години, когато вършат извънредно сполучливото турне Alive Worldwide. През 1998 година групата издава Psycho Circus , първия албум на истинския състав от съвсем 20 години.

Оттогава насам истинският състав още веднъж се разпада, като Томи Тайър заменя Ейс Фрелей на соло китарата, а Ерик Сингър (който свири с Kiss от 1992 до 1996 г.) сменя Питър Крис на барабаните. Стенли и Симънс останаха сърцето и единствените непрекъснати членове на групата.
 Джийн Симънс, Пол Стенли и Томи Тайър идват за бала Carousel of Hope в Бевърли Хилс, Калифорния, 20 октомври 2012 година " KISS ще продължи "
В момента тече прощалното турне на групата " End of the Road " , което приключва през декември в родния им град Ню Йорк. През април Симънс получи топлинен удар на сцената в Бразилия и се наложи да свири седнал, само че от този момент не е имало проблеми.

„ Все още имам коса на главата си – още повече имам на гърба си. Наричат ме Чубака. KISS ще продължи, просто ще слезем от сцената, до момента в който към момента е наслаждение за всички и към момента сме безапелационни с шоуто си ", сподели още Симънс в изявлението за американското издание през януари.

" Няма по-здраво работеща тайфа от нас, когато става дума за театрална продукция. Щеше да е ужасно, в случай че бяхме U2 или Rolling Stones , две от обичаните ми групи, тъй като, с цел да се приготвим за шоу, щеше да е задоволително да си обуем обичаните кецове и тениска, и готово. Не се постанова да се качваш на платформи и токове “, добави той.

Симънс описа, че в действителност да си на турне в огромна степен е " 3 часа възторг и 21 часа, в които си надалеч от вкъщи, което, почтено казано, не е занимателно ". Въпреки това той призна, че нищо не може да се съпостави с това да си на сцената.

" Изпитвам голяма признателност за това. Ако имаше по какъв начин да натъпчеш 10 000 или 100 000 индивида в залата, с цел да куфеят с теб, ще направиш неща, които на които в никакъв случай не би бил кадърен без тази поддръжка “, сподели още музикантът.

KISS имат издадени 20 студийни албума, 8 – с осъществявания онлайн, 13 – с компилации, плюс повече от 60 сингъла - общо над 150 милиона продадени копия за половин век. Групата влезе в Залата на славата на рока през 2014 година. Мениджърът им разгласи, че през 2024 година Нетфликс ще пусне биографичен филм за нея.
 Бандата на рок фестивала Hellfest Summer Open Air в Clisson, Западна Франция, на 15 юни 2023 година
Многобройните им почитателите, известни като армията на Kiss, оказват помощ мърчандайзингът на групата да придобие големи размери - от комикси с алено мастило, за които се допуска, че съдържат кръвта им, през фигурки, кутии с гримове, последвани от презервативи и даже ковчези с техните изображения.

" Когато става въпрос за мърчандайзинг, никой не го прави по-добре от KISS ", споделя Дейв Грол - някогашен барабанист на „ Нирвана ”, в този момент вокалист на „ Фу файтърс ”, в документалния филм " Kisstory ".

Харизматичният Симънс, който в никакъв случай не е стоял на едно място прекомерно дълго, има и кино кариера. Той се появява за първи път в игрален филм като своето алтер его (Демона от KISS) в тв кино лентата " Kiss Meets the Phantom of the Park " (1978 г.).В Съединени американски щати той получава остри мнения от телевизионните критици. Въпреки това почитателите на бандата по света го харесват и той се прожектира с огромен съумях, придобивайки статут на паметен.

По-късно Симънс се появява най-вече в трилъри, като " Бягство " (1984), " Търсено ": Мъртъв или жив (1986) и Red Surf (1989), в които режисьорите употребяват способността му да гледа заплашително в камерата.

Има лично реалити шоу - Gene Simmons Family Jewels.

На млади години Симънс има връзки с певиците Шер и Даяна Рос , разкривайки, че се е влюбил във втората, до момента в който е излизал с първата.
 Шанън Туид и Джийн Симънс идват за премиерата на John Wick: Chapter 4, Калифорния, 20 март 2023 година
Отдавна той живее в Лос Анджелис със брачната половинка си Шанън Лий Туид - канадска актриса и някогашна плеймейтка в Playboy. Въпреки че стартират връзката си още през 1983 година, те се женят едвам 28 години по-късно. Симънс постоянно се майтапи, че са били „ щастливо неженени “ повече от 20 години.

Двамата имат наследник и щерка: Ник (роден на 22 януари 1989 г.) и Софи (родена на 7 юли 1992 г.).
 Музикантът със сина и щерка си
Неочаквано за рок музикант, Джийн Симънс не пие алкохол и не използва опиати и нееднократно е казвал: „ Никога не съм бил надрусан или пийнал през живота си “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР