Лицето е постоянно изложено на слънцето - дори повече от

...
Лицето е постоянно изложено на слънцето - дори повече от
Коментари Харесай

Защо слънцезащитата за лице е толкова важна

Лицето е непрекъснато изложено на слънцето - даже повече от ръцете, които понякога крием в джобове и ръкавици. Затова то е най-застрашено от слънчевата радиация, а кожата остарява най-бързо.
Как слънцето поврежда кожата на лицето?
Основните врагове в слънчевата светлина са ултравиолетовите лъчи А и В. Те провокират промени в ДНК на кожните кафези, водят до прибързано стареене, активиране на редица кожни болести и рак.

UVA са с по-голяма проникваща мощ и доближават до пластовете на дермата, като нанасят увреждания на клетките и засягат структурните белтъци - колагена и еластина. Това от своя страна предизвиква разпределяне и повяхване, бръчки и дълбоки линии. Смята се, че имат своята роля и при някои типове рак.

Лошата вест е, че лицето ви е изложено на UVA и в облачни дни, и даже през зимата. Не ги стопират и множеството стъкла. Може да им се опре единствено качествената слънцезащита.

UVB проникват единствено в повърхностния епидермален пласт, само че предизвикват слънчевото изгаряне, изродяване на клетките в ракови и форсират остаряването на епидермиса.

 
Защо е значимо да употребявате слънцезащита?
С годините стареем всички. Но фотостареенето е доста по-ускорено и първите му белези се демонстрират още в тийнейджърска и младежка възраст. Въпреки че слънчевата радиация не може да бъде изцяло отстранена, положителната слънцезащита икономисва на лицето голяма част от ултравиолетовите UVA/UVB лъчи.

Слънцезащитните артикули пречат на проникването им в кожните пластове, а с това понижават съществено риска от изгаряния, белези и тъмни петна, от увреждането на клетъчната ДНК и израждането на клетките в ракови.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР