Лицемер си ти, лицемер си и то голям!Този остър коментар

...
Лицемер си ти, лицемер си и то голям!Този остър коментар
Коментари Харесай

С. Мирчев: Щеше ли да бъде преизбран Радев, ако преди година се бе поклонил на жертвите на комунизма

" Лицемер си ти, двуличник си и то огромен! "
Този изострен коментар написа във Facebook някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев във връзка почитта, която отдаде президентът Румен Радев пред паметника на жертвите на комунизма.

- Защо е толкоз изострен към президента Радев вашият пост във Facebook, господин Мирчев? Не би трябвало ли да има помиряване?
- Имам един персонален претекст и един кардинален претекст за това.
Личният претекст. Повечето хора познават известния ми дядо проф. Стоян Михайлов, само че аз имам и още един дядо. На 17 години той бива гонен от тогавашната власт, приказваме за времето преди 1944 година Хванати са с негов другар и заведени в Районното, той съумява да избяга, само че неговият другар е пребит до гибел. Става дума за деца, които нямат 18 години. След това – и затова, и поради убежденията си, той става партизанин и се бори против фашистите в България. Има издадена смъртна присъда, изгубва доста от своите другари. Аз съм осведомен с тази част от историята на България. Всички знаем за ястребинчетата, по какъв начин са били убивани, по какъв начин се е взимала премия от по 50 000 лв. за отрязана глава на партизанин.

Не би трябвало да забравяме и Гарнизонното стрелбище в София, където е унищожена част от цвета на нацията. Тук приказваме за ген. Заимов, за Вапцаров, за Антон Попов. Това е фашистката чистка, която е била в България. И от 30 години насам избрани кръгове у нас се пробват да трансформират историческата памет на нацията и да кажат, че не е имало фашизъм в България. А фашизъм в България е имало. Това е персоналната причина, която ме подтикна да отвръщам на сведената глава на президента Радев.
А когато приказваме по-общо за виновността, в действителност би трябвало да има едно примирение, едно обединяване, тъй като евентуално са потърпевши и доста хора след 1944 година, които не са имали виновност. Разбира се, част от тези убийци, за които говорихме доскоро, и те са понесли своите вини. Но когато искаш да обединяваш нацията, не е ли редно да отидеш на паметниците на първите жертви? Да отидеш на Паметника на ястребинчетата, да поднесеш цветя, след това да отидеш на Гарнизонното стрелбище и след това да отидеш на другия монумент пред НДК, къде бе през вчерашния ден президентът. И тогава ше имаш лице да кажеш – ето, аз желая да помиря нашата нация. Той не направи тези ходове.

- Може би президентът ще отиде на тези монументи, които изброявате, просто датата 1 февруари е по-рано?
- Първо трябваше да отиде там, тъй като събитията, които са се случили преди 1944 година са довели до събитията след 1944 година и така наречен Народен съд. Просто би трябвало да спазваш чисто времевите събития, с цел да няма афектирани, както се случи в този момент.

И друго значимо нещо би трябвало да изтъкнем, тъй като през последните 30 години в България твърди, че за Народния съд са отговорни комунистите. Г-н Радев се води натовски военачалник и желая да напомня - до 1947 година в България работи Съюзническа контролна комисия. Тя е формирана от членове на всички страни, победителки във Втората международна война. Условиято за основаване на Народния съд е сложено на България точно като страна, изгубила от Съюзническите сили - като страна, победена във Втората международна война. Тези национални съдилища ги има в цяла Европа. Самият Чърчил е желал доста по-тежки санкции на всички, свързани с фашисткия режим, в това число и в България. Тук приказваме за една престъпност, която е оповестена за такава от Съюзническите сили, сред които са и Съединени американски щати, и Англия. Трябва да се гледат тези обстоятелства, когато вървиш да се поклоняваш на един или различен монумент.

- Твърдите, че Радев е двуличник. Защо?
- Защото той сподели преди време, че в никакъв случай няма да съобщи левите хора. Левите гласоподаватели в своята същина над 90% са антифашисти. Затова неговото деяние на 1 февруари тъкмо за левите хора, изключително за членовете на Българска социалистическа партия, е един тежък прочувствен удар върху това, което им беше казано – че те няма да бъдат предадени. Аз персонално се почувствах предаден като един ляв човек, член на Българска социалистическа партия, който в никакъв случай не си е разрешавал остри думи против президента, макар многото събития от последните години, които са давали мотив за такова нещо.

- Радев беше подложен на критика 5 години, че отсъства от този монумент на 1 февруари, не смятате ли, че просто направи стъпка към помиряване?
- Не помня предходната година да е отишъл на другите два паметника, които са знак на жертвите на фашизма в България. Искам още едно нещо да кажа в поддръжка на думите си за лицемерието.

Според вас той щеше ли да бъде избран отново или най-малко с такава огромна разлика, в случай че на предишния 1 февруари беше направил това нещо? Дали всичките тези леви хора, които имаха вяра в него, щяха да отидат да гласоподават на 14 и на 21 ноември. Защо Радев не се поклони на този монумент предходната година?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР