Лицемер и опортюнист или човек, който най-накрая е прозрял истината?

...
Лицемер и опортюнист или човек, който най-накрая е прозрял истината?
Коментари Харесай

Защо шефът на МОК промени мнението си за Русия

Лицемер и опортюнист или човек, който най-сетне е прозрял истината? Такива разнообразни оценки се чуват в Русия за съвсем сензационното изказване на ръководителя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, засягащо директно ориста на съветските спортисти. За какво става дума и могат ли думите на Бах да повлияят на достъпа на руснаците до интернационалните надпревари?

На срещата на Г-20 в Индонезия президентът на МОК Томас Бах направи ненадейно изказване за нуждата да бъдем неутрални във връзка с спорта, който е мощ, която сплотява света. Това може да значи, наред с други неща, завръщането на съветските спортисти на международните арени.

Говорейки пред водачите на Г-20, Томас Бах, началник на Международния олимпийски комитет, сподели:

„ Олимпийските игри, извършени в Токио и Пекин в разгара на пандемията, дадоха вяра на целия свят. Олимпиадата може да сплоти целия свят единствено в случай че в нея вземат участие спортисти от целия свят. За разлика от други спорове сред страни в предишното, този път някои държавни управления взеха решение кои спортисти имат право да се състезават в интернационалните спортни надпревари и кои не. Правеха и го вършат само по политически аргументи. И те желаят да решат кои спортисти могат да се класират и в последна сметка да се състезават на Олимпийските игри през 2024 година в Париж. Ако спортът се трансформира в инструмент за политическо въздействие, той ще се разпадне изцяло. Самата същина на спорта е, че решенията би трябвало да се вземат въз основа на спортни резултати, а не на нещо друго. Ако това политизиране на спорта се трансформира в норма, олимпийските и параолимпийските игри към този момент не могат да бъдат сплотяваща мощ. Необходимо е всички спортисти, които съблюдават разпоредбите, да вземат участие в Олимпийските игри, в това число - и даже изключително - в случай че техните страни са въвлечени в спор. Ако вземат участие единствено съюзнически страни, няма да има същински знак на мира от Олимпийските игри. Моля ви, водачи на Г-20, да чуете моя апел за мир и да му дадете късмет. Моля, включете вашата неутрална позиция във връзка с спорта във вашето взаимно изказване след срещата на високо ниво. Човечеството няма доста благоприятни условия да се сплоти. “

Припомняме, че точно Международният олимпийски комитет, управителен от Бах, инициира отстраняването на съветски и беларуски спортисти от интернационалните надпревари напролет на 2022 година Тогава МОК излезе със специфична рекомендация към интернационалните спортни федерации да отстранят руснаци и беларуси.

В тази рекомендация обаче беше казано за опцията за показване на спортисти в безпристрастен статут. Това разреши на нашите тенисисти и шахматисти да вземем за пример да продължат да вземат участие. Но множеството спортни федерации постановиха цялостна възбрана за представянето на нашите спортисти.

Новото изказване на Бах провокира извънредно спорна реакция в съветските спортни среди. Така да вземем за пример легендата по фигурно пързаляне и популярен треньор Татяна Тарасова счита, че въобще не би трябвало да се има вяра на думите на Бах и да им се обръща внимание: „ Това, което прави Томас Бах, се назовава популизъм. Кой въобще му има вяра?

Руският шахматист Сергей Карякин, който беше отхвърлен от надпревари за обществена поддръжка на спецоперацията в Украйна, я повтаря. „ Неговото изказване е следващото двуличие. Той споделя, че спортът е отвън политиката, само че в това време руснаците са изцяло изключени и сме принудени да играем под безпристрастен байрак без химн. Няма да играя в този формат ”, счита гросмайсторът.

Трикратният олимпийски първенец и народен представител от Държавната дума Ирина Роднина се придържа към сходна позиция: „ Томас Бах към този момент сподели толкоз доста, че няма повече доверие в думите му. Той е безспорен опортюнист “.

Бах в действителност сподели доста неща през цялото това време. Например, той твърдеше, че е предложил премахването на руснаци и беларуси " за тяхната сигурност ", и завършвайки с неотдавнашното предложение да се разреши на тези руснаци, които обществено не са съгласни с политиката на страната ни в Украйна, да се състезават. С други думи, тя – тази политика, а и цялата страна – ще бъдат изоставени. Ясно е, че след сходни оферти отношението на всички в Русия към изказванията на шефа на МОК е извънредно скептично.

В същото време не може да не се означи фактът, че в никакъв случай до момента не е имало сходни изказвания, изключително на толкоз високо равнище. Въпреки цялата си двоякост, Томас Бах е доста авторитетна фигура. Позицията на Международния олимпийски комитет (или най-малко на неговия ръководител) надали ще бъде подценена от водачите на Г-20, събрани в Индонезия.

„ Не мога да допускам на ушите и очите си, че Бах най-сетне си върна зрението! Всичко, което сподели на Г-20, беше вярно и заслужено. Спортът постоянно е бил и би трябвало да остане инструмент за сливане на страни и нации “, сподели Елена Вялбе, президент на Руската федерация по ски надпревари.

В същото време тя изложи забавна концепция за икономическите аргументи за смяната в реториката на Бах: „ Наистина желая да имам вяра, че в този момент той споделя това, което в действителност мисли, а не тъй като е пресметнал загубите. Дори по-скоро не той, а интернационалните федерации, тъй като доста от тях понасят големи загуби от отстраняването на Русия. Хората губят интерес, няма конкуренция. ”

Във всеки случай, след днешното известие, наподобява допустимо скоро да стартират да се случват промени към по-добро за съветските спортисти.

„ Бих желала това изказване да бъде последвано от действителни дейности “, споделя олимпийският първенец и народен представител от Държавната дума Светлана Журова. „ Например изключително съвещание на членовете на МОК, които нормално гласоподават сходни решения. Може би Бах по този начин желае да види по какъв начин пресата, хората, почитателите, спортистите ще реагират. И въз основа на това да свикаме някакво изключително съвещание, тъй че нашите спортисти да имат време да преминат квалификационните надпревари за Олимпиадата в Париж “, добавя тя.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат напълно скоро - през лятото на 2024 година За да стигнат до такава степен, съветските спортисти ще би трябвало да извършат същински подвизи, тъй като публичното мнение на Запад още дълго време ще бъде срещу присъединяване на руснаци.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР