Литовците гласуват днес на втори тур на парламентарните избори, на

...
Литовците гласуват днес на втори тур на парламентарните избори, на
Коментари Харесай

Втори тур на парламентарните избори в Литва

Литовците гласоподават през днешния ден на втори тур на парламентарните избори, на които дясноцентристката съпротива чака да реализира победа в миг, когато безработицата и дългът разрушават известността на държавното управление, заяви Ройтерс.
Балтийската страна с население под 3 милиона души се оправя релативно добре с рецесията с ковид, макар че в последно време броят на инфектираните се усили, както и на други места в Европа.

Премиерът Саулюс Сквернелис обаче е подложен на критика, че не съумя да сътвори работни места и да спре увеличението на дълга.

Опозиционният Съюз "Отечество " - Литовски християндемократи, чиито корени са в антисъветското придвижване за самостоятелност от 80-тем води в пропорционалния избор от първия тур с 24,8 %.
Управляващият Литовски съюз на селяните и зелените получи 17,5 на 100.

Според смесената изборна система, 71 депутати в 141-местния Сейм се избират в едномандатни региони по мажоритарна система в два тура, а 70 - съразмерно по партийни описи в един тур. На първи тур бяха определени единствено трима депутати по мажоритарната си стема и на днешния втори тур ще има гласоподаване в 68 окръга с по двама претенденти, означи ТАСС.

Като мярка за сигурност в изискванията на пандемията от ковид за пръв път в историята се обезпечава опция гласоподавателите да гласоподават от колите си, означи Франс прес.
В изборните секции са наложителни маските и спазването на физическа отдалеченост.

Най-вероятно е идващ министър председател на Литва да бъде някогашната министърка на финансите консерваторката Ингрида Шимоните. Тя даде обещание да модернизира стопанската система, като направи по този начин, че страната да премине от настоящия модел, залагащ на евтината работна ръка, към произвеждане с по-висока добавена стойност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР