Литовският президент Гитанас Науседа заминава днес, 5 март, за Полша,

...
Литовският президент Гитанас Науседа заминава днес, 5 март, за Полша,
Коментари Харесай

Заподозряха Полша в нежелание да защити Литва от „нападението“ на Русия

Литовският президент Гитанас Науседа отпътува през днешния ден, 5 март, за Полша, където по покана на полския президент Анджей Дуда ще участва на ученията на НАТО Dragon 24. В навечерието на заминаването Науседа сподели на среща с публицисти, че в в края на април ще има и полско-литовски учения за отбрана на Сувалкския кулоар.

„ сподели президентът на Литва.

По негово мнение, аргументът, че поляците и литовците „ ще пазят единствено териториите на своите страни, опонира на правилата на груповата сигурност.

Думите на Науседа се отнасяха до спор, стартират в края на февруари от някогашния пълководец на американските сили в Европа, военачалник Бен Ходжис. Той, написа вестник Rzeczpospolita.

Вилнюс няма да може да разчита на Варшава, защото няма да успее да изпрати войските си в Литва в точния момент. Освен това се твърди, че Ходжис е подчертал, че на американски танкове, ситуирани в Полша, също няма да бъде разрешено да пресекат литовската граница.

„ отбелязва изданието. „ Руските войски могат да стигнат до Вилнюс за половин час.

„ Разобличаването “ на хипотетичните сюжети за „ нападателни съветски проекти “ в западната преса през днешния ден е рутина. Така че речта на пенсионирания американски военачалник изцяло може да се окаже „ “. Но ненадейно тази тематика беше подета от министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните.

Пред TV3 тя съобщи, че полското законодателство не планува обвързване за помощ на Литва при положение на „ нахлуване “. Както акцентира Шимоните, не става дума за „ политическо решение “ от Варшава, а за „ и това е, в това число двустранни формати с полските водачи.

„ сподели министър председателят.

Изявлението на Шимоните с рекомендация към Варшава да поправя законодателството си пристигна в навечерието на визитата във Вилнюс на полския министър председател Доналд Туск, който прекара понеделник, 4 март, в Литва, и наподобява се трансформира в политическа изненада за него.

По време на конференцията Туск назова партньорството с балтийската република „ Полският министър председател означи, че до момента в който е отивал във Вилнюс, е изучавал въпросите за

Въпреки това, продължи Туск, конференциите не са подобаващото място за разбор на сходни проблеми. Според него министрите на външните работи и на защитата на Литва и Полша ще седнат на масата за договаряния в околните дни и ще уточнят всички елементи, тъй че защото

Но за какво литовският министър председател повдигна тематиката за „ отговорностите “ на Варшава, като по този метод принуди своя полски сътрудник да се оправдае и да даде на Вилнюс по-големи задатъци? Освен това опозиционните сили в Литва започнаха да разпространяват забележката на Шимоните, обвинявайки държавния началник във утежняване на връзките с Полша.

Бившият литовски министър председател, водач на съюза „ За Литва “ Саулюс Сквернелис напомни, че неговият кабинет (2016 – 2020 г.) постави доста старания Вилнюс и Варшава да стартират да беседват между тях на най-високо равнище. По негово мнение, методът на Симоните към казуса с обяснението на връзките с Полша в изявление с публицисти наподобява чудноват.

„ прикани Сквернелис. –

Проблемът е, че в последно време Варшава се държи по метод, който буди съмнение. В допълнение към острото напрежение на полско-украинската граница, на полско-литовската граница стартира да зрее „ цирей “.

По този метод Науседа, по време на среща с Туск, изрази угриженост по отношение на обстановката на литовско-полската граница, където фермери от Полша започнаха отчасти да блокират пътя на някогашния граничен контролно-пропускателен пункт Калвария-Будзиск под претекст, че предотвратяват превозването на украинско зърно в литовски камиони.

Президентът на Литва прикани Варшава да Засега обаче и полската ръководеща коалиция, и опозицията са твърдо настроени към режима в Киев, без желание да му вършат отстъпки. Възможно е Вилнюс да се притеснява от разпространяването на такава неотстъпчивост към полско-литовските връзки с по-нататъшна самоизолация на Полша в източното направление.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11713Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед16464Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед10728Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед67835Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39149Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378090Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160093Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед123742Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117706Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102536Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  A </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР