Литовският президент Гитанас Науседа призова участниците в протеста срещу намерението

...
Литовският президент Гитанас Науседа призова участниците в протеста срещу намерението
Коментари Харесай

Камъни, газ, обсада на парламента във Вилнюс: Въстание и насилие заради здравния пропуск

Литовският президент Гитанас Науседа прикани участниците в митинга против желанието на управляващите да лимитират правата на неимунизираните да се изтеглят от региона на Народното събрание и да не пречат на депутатите да изоставен постройката, съобщи ТАСС.

Националното радио Ел Те Те заяви, че митингът пред Сейма във Вилнюс във вторник вечерта е прераснал в вълнения. Демонстранти са замеряли служителите на реда с камъни и бутилки с вода. Силите на реда са употребявали сълзотворен газ. Има потърпевши, в това число служители на реда.

" Демокрацията не е безредица, а свободата да протестираш не е независимост за потребление принуждение. Призовавам цивилизовано да позволите на депутатите от Сейма да излязат от постройката ", се споделя в послание на президента, оповестено в страницата му във Facebook.

Полицията заяви, че стартира разследване за безредиците. Тя предизвести, че уредниците им са застрашени от съществено наказване, без да посочи какво.

В постройката на Народното събрание към момента са останали депутати, на които протестиращите, които блокирали входовете, не разрешават да изоставен постройката. Сред тях е и председателката на Народното събрание Виктория Чмилите-Нилсен. В Народното събрание е пристигнал комисарят на полицията Ренатас Пожела.

 Жива врига на Народното събрание във Вилнюс
Жива врига на Народното събрание във Вилнюс
Снимка: AP/БТА

Според служителите на реда в протестните акции през днешния ден са взели участие общо 4,5 хиляди души. Вечерта пред Сейма са останали към 200 души.

Протестът бе провокиран от желанието на държавното управление от 13 септември да забрани на неимунизираните да употребяват публичен превоз, да посещават медицински заведения и някои магазини, да употребяват услуги, предполагащи непосредствен контакт. Тези ограничавания няма да важат за неимунизираните, които обаче след негативен тест са получили здравен пропуск, както и за преболедувалите. Мотивите на кабинета са да се подтиква имунизационната акция. Очаква се новите разпореждания да бъдат утвърдени на съвещанието на държавното управление в сряда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР