Литиево-йонните батерии са основен компонент от почти всяко мобилно устройство.

...
Литиево-йонните батерии са основен компонент от почти всяко мобилно устройство.
Коментари Харесай

Учени създадоха литиеви батерии, които не горят

Литиево-йонните акумулатори са главен съставен елемент от съвсем всяко мобилно устройство. Те са и много рискови, тъй като при неправилна употреба или щета, веществата в тях могат да се възпламенят и даже да експлодират. Учени от лабораторията за изследвания и разработки на американската войска обаче са създали нов вид литиево-йонни акумулатори, които не страдат от сходен проблем, оповестява БиБиСи.

Нова алкална батерия има упоритостта да измести литиево-йонната

Samsung откри две аргументи за какво Note 7 се самозапалваше

Новата батерия заменя електролита с основан на солена вода разтвор. "Досега, в случай че искахте доста сила, трябваше да изберете литиево-йонна батерия, която не е водна, само че компрометираше сигурността. Ако предпочитахте сигурността, трябваше да се спрете на водна батерия, която обаче дава малко мощ. Сега демонстрирам, че може да имате достъп по едно и също време до доста сила и сигурност ", разяснява Канг Ксу, съавтор на създаването.

Телефон гръмна в ръцете на прочут реализатор

Тя е продължение на опит от 2015 година, когато същият екип е създал 3-волтова батерия с воден електролит. Заради "предизвикателство с катода " обаче батерията не можеше да реализира повече мощ. Учените са решили казуса със постоянен предпазен пласт, който се образува от полимер, който се разпада при първото зареждане на батерията. Той пази анода от химични реакции.

Старите технологии, които към момента всеобщо се употребяват

Благодарение на този способ учените са съумели да увличат волтажа на батерията до 4V, което я прави подобаваща за електроника. Защитният пласт защищава батерията от самозапалване даже когато тя е пробита неколкократно с гвоздей да вземем за пример. Освен това разрешава да се усили потенциалът на батерията и тя да съхранява повече сила в същия корпус. Учените разясняват, че има още работа по усъвършенстването на дизайна. Те считат, че при задоволително финансиране, батерията може да е подготвена за пазара до 5 години.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР