Литиево-йонните батерии са настоящото решение за химическо съхранение на енергия.

...
Литиево-йонните батерии са настоящото решение за химическо съхранение на енергия.
Коментари Харесай

Батерии от вулканични скали и тухли – революция в съхранението на енергия

Литиево-йонните акумулатори са актуалното решение за химическо предпазване на сила. Tе съставляват самобитно предизвикателство във връзка с сигурността, устойчивостта, разноските и дълготрайността. Конкуренцията обаче… се ускорява. Нови форми на системи за предпазване на топлинна сила, построени благодарение на изобилни и евтини материали, са във напредък. Една компания се стреми да заобиколи затрудненията, свързани с химическите батерии… с тухли. А оръжието на друга компания е натрошена вулканична канара. 
Защо хората се стремят да съхраняват сила в тухли и натрошени вулканични скали? 
Не би трябвало да е шокиращо изобретение, в случай че кажем, че възобновимата сила като слънчевата и вятърната е непостоянна. Слънцето не всеки път грее и вятърът не всеки път духа, тъй че се нуждаем от на ниска цена и надеждно предпазване на сила, с цел да запазим непотребната сила от възобновими източници.
Колко възобновима сила губим? 
В отчет от 2022 година на Lane Clark & Peacock за Drax се пресмята, че задоволително за зареждане на 800 000 жилища в Обединеното кралство е била пропиляна за две години заради липса на предпазване.

На равнище мрежа литиево-йонните акумулатори имат обилни преимущества. Те могат да се похвалят с висока енергийна компактност, висока успеваемост и много дълъг живот на цикъла. Литият обаче е безценен, добивът му е муден, а цената му е доста променлива. Отделно имаме и екологични провокации. 
Системите за предпазване на топлинна сила (TES) се трансформират в привлекателна опция. 
От една страна, системите TES не изискват безусловно превръщане на силата, което значи по-висока успеваемост. Става дума за акумулатори, които съхраняват непотребната сила като топлота във вода, разтопени соли, пясък, трошляк, а в последно време и в тухли и скали. 

С тези материали в основата не е належащо да се притеснявате за дефицит, влияние върху околната среда или детонации. Те не се разграждат. И са евтини.

Това е основата, върху която калифорнийската Rondo Energy и израелската Brenmiller Energy построиха своите TES системи.  

Всяка от тях е създала топлинни акумулатори, предлагащи сходни преимущества на съвсем еднакъв език. Приоритетите са евтина топлота, която може да се съхранява в продължение на часове или дни, десетки години живот, голям брой цикли без утежняване на характерностите, нулеви излъчвания. 
Тези акумулатори работят надлежно благодарение на тухли и вулканични скали.
И двете компании дават обещание сходни резултати, като натъртват на намаляването на разноските и излъчванията, свързани с индустриалния бранш. И за двете ноември предходната година беше значим месец. 

В началото му Brenmiller откри своя най-нов план – тест на TES за комунални цели в топлоелектрическа централа в Италия като част от съдействието с Enel, най-голямата енергийна компания в Европа.

Седмица и половина по-късно Rondo публично разгласи стартирането на своята топлинна батерия Rondo или „ RHB ”.
Как тухлите и скалите се трансформират в дейно предпазване на топлота?
Нека стартираме с Rondo. Нейната топлинна батерия е оприличавана на великански тухлен тостер. Главният изпълнителен шеф на компанията Джон О’Донъл я назовава и „ изолирана кутия за обувки, цялостна с тухли “.

Възобновяемата сила от вятъра или слънцето, или електрическата енергия от всевъзможен източник, се трансформира в топлота от нейните електрически нагревателни детайли, сходни на фурна. Това топлинно лъчение разпалва хилядите тонове тухли вътре, които могат да доближат температура до 1500 градуса Целзий. Батерията може да съхранява тази сила в продължение на часове или дни.

Компанията твърди, че една RHB може да издържи над 40 години, като няколко от обособените ѝ съставни елементи могат да устоят още по-дълго, както и че могат да се рециклират. Самите тухли са инертни, с живот от 100 години. В батериите не се съдържа нищо, което може да се разлее или да изтече под формата на газ.

Когато желаеме да получим силата назад, вентилатор изпраща въздух нагоре през тухлите. Той се нагрява до над 1000 градуса Целзий и при поискване се освобождава като парещ въздух или гореща пара. Тези високи температури са изключително потребни в индустриалните приложения. Предназначението на Rondo е да размени непосредствено котлите, пещите и всичко сходно, работещо с гориво.
Това е извънредно използвано в голям брой процеси – от дезинфекция до размразяване. 
Изкопаемите горива не престават да бъдат главен източник на сила за фабриките точно тъй като изгарянето им е бърз и елементарен източник на топлота. Както може да се чака, това има съществени последствия. В рамките на необятната категория на индустрията, трите най-големи източника на парникови газове включват производството на желязо и стомана; химикали и пластмаси; цимент. Ако единствено циментът беше обособена страна, той щеше да е третият по величина замърсител с в света – след Китай и Съединени американски щати. 

Rondo твърди, че оборудванията, оборудвани с RHB, демонстрират 50-90% понижение на излъчванията и 30% или повече понижение на оперативните разноски.
Що се отнася до Brenmiller Energy, нейната линия акумулатори bGen работи като RHB и се пробва да реализира същото.
Да обезпечи на промишлеността чист източник на топлота. Основните разлики са, че батериите bGen се придържат към по-ниския диапазон от 100 до 500 градуса Целзий за топлинна мощ.

Вместо тухли, Brenmiller употребява натрошени вулканични скали.

Камъните се подреждат в кафези, които сформират модули, а от модулите се вършат пакети.

Енергията влиза вътре в тях, а горещата вода, въздух или пара излизат на открито. Входящата сила може да бъде всякаква – от отработена топлота, непотребна пара, електричество непосредствено от мрежата в пиковите часове, вятър, слънце или биомаса.

Например Fortlev, най-големият бразилски производител на артикули за предпазване на вода, стартира да употребява устройство bGen във фабриката си в Анаполис, Бразилия. През август предходната година. Батерията е с потенциал 1MWh и зарежда машини за формоване на пластмаса. Благодарение на нея, компанията заменя природния газ с биомаса в този развой. Това води до понижаване на разноските за гориво за отопление на въздуха с над 75%. Емисиите на парникови газове спадат с към 800 метрични тона на годишна база. 

Коментирайте публикацията в нашите. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във, и ни последвайте в и или изтеглете приложението на Kaldata.com за, и!
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР