Литър мляко достига близо 5 лева в някои магазини. Килограм

...
Литър мляко достига близо 5 лева в някои магазини. Килограм
Коментари Харесай

Потребителската ни кошница поскъпна с 24 процента за година

Литър мляко доближава близо 5 лв. в някои магазини. Килограм кашкавал от краве мляко се предлага на цена от 28 лева, а този от козе мляко доближава близо 35 лева за кг.

" Това не е правилно. Цената на млякото е под 3 лв.. При сиренето и кашкавала имахме доста съществено повишаване. Сиренето отиде от 7 на 10 лв., а при кашкавала повишаването е с над 50% - междинната цена е към и над 15 лева Определени сирена доближават и 25-26 лева Потребителите би трябвало доста добре да вършат сметка какъв тъкмо артикул купуват - може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино ", разяснява ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов в " България заран ".

По думите му сега има намаление на общото количество на цените. Цената на потребителската кошница не е мърдала от 40 дни и е с 24% разлика в съпоставяне със същия интервал предходната година, означи Иванов.

" В международен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Имаме наместване на логистичните канали. Спря възходящото придвижване на млечните артикули. Наблюдаваме цена на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е браншът, който ще понесе най-големи вреди. Най-лесният метод потребителят да помогне на българската стопанска система е като избра българския артикул ", сподели още ръководителят на ДКСБТ.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лв.. Според него изкупната цена на овчето мляко е към 2 лева и е по-висока с 30% по отношение на предходната година.

" Имаме и още една опция - жителите да си купуват млечни артикули непосредствено от фермите. Истинско овче сирене се предлага сред 12 и 15 лева за кг ", уточни Караколев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че фуражите са доста скъпи и добави, че в отглеждането на животни страната се намесва със субсидиране, когато продукцията не може да бъде осъществена.

" Гласуваха бюджет, който до момента не е влизал в помощ нито за плодовете и зеленчуците, нито за отглеждането на животни - близо 450 млн. лева Ситуацията от икономическа позиция е доста сензитивна, само че реакцията на актуализацията на бюджета беше повече от чудесна ", съобщи Караколев.

И добави, че се заформя засушаване, което е обвързвано главно с пасищните животни. Ще би трябвало по-голям запас за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще утежни доста обстановката, предизвести Караколев.

" От март стартира внезапно повдигане на цената на олиото, сътвори се суматоха във връзка с запасите. След това постъпателна наклонност надолу, имаме упования за доста добра годишна продукция. На пазара у нас се следи задържане ", сподели още Владимир Иванов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР