Листването на борсата през миналата седмица на базираната в Мумбай

...
Листването на борсата през миналата седмица на базираната в Мумбай
Коментари Харесай

Как се става милиардер от продажби на кухненска посуда и пластмасови мебели

Листването на борсата през предходната седмица на основаната в Мумбай Cello World, произвеждащанай-различна кухненска посуда и такъми - от кутии за храна и бутилки за вода до кутии за предпазване и пластмасови мебели, сътвори още един милиардер, написа.

59-годишният Прадийп Ратод, ръководител и ръководещ шеф на компанията, влиза в клуба на най-богатите с помощта на 44-процентния си дял в Cello World, който към този момент се прави оценка на 1 милиарда $.

Акциите на Cello World, която продава своите кухненски артикули под марката Cello, започнаха да се търгуват на 28% по-висока цена от постигнатите по време на IPO-то 648 рупии, а емисията беше презаписана 39 пъти.

Според Дийпак Джасани от борсовия медиатор HDFC Securities, триумфът на това листване се дължи на “подобрените настройки на пазара към компании със междинна пазарна капитализация и подобаващия миг за реализирането му. ”

Индийците се готвеха да отбележат фестивала на светлината Дивали, а “продажбите на потребителски артикули за дома скачат в този интервал, ” споделя Джасани.

Приходите на Cello World, която създава най-различни пластмасови, стъклени и порцеланови артикули, скачат със 70% през последните две години, достигайки 17.97 милиарда рупии (219 млн. долара) за финансовата година, завършила през март 2023 година

Нетната облага на компанията нараства с 58% за същия интервал до 2.8 милиарда рупии (35 млн. долара). Джасани също по този начин добавя, че въпреки че цената на акциите от IPO-то не е била ниска, компанията се е харесала на вложителите поради необятната си продуктова гама.

Благодарение на увеличаващата се междинна класа на Индия, пазарът на потребителски артикули нараства с годишен общ ритъм от 6.9% от 2020 година до 348 милиарда рупии (4.2 милиарда долара) до финансовата 2022 година

Очаква се той да пораства още по-бързо с 10.2% на година и да доближи 565 милиарда рупии (6.8 милиарда долара) до финансовата 2027 година, до момента в който индийците обновяват своите кухни и ги пълнят с елегантни артикули.

Това е претъпкан пазар, на който Cello World се конкурира с добре познати марки, като Borosil, TTK, Milton и La Opala.

В допълнение към кухненските съдове и принадлежности, които съставляват близо две трети от общите доходи на компанията, Cello World продава още писалки, писалищен материали и пластмасови мебели, като последната категория способства с 18% към приходите на компанията.

Cello World се надява да се възползва от увеличаващото търсене в страната на пластмасови мебели, като този пазар се чака да нарасне до 270 милиарда рупии (3.3 милиарда долара) до финансовата 2027 година, в съпоставяне със 122 милиарда рупии (1.5 милиарда долара) за финансовата 2022 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР