Листите на БСП са включили най-голям брой на бивши сътрудници

...
Листите на БСП са включили най-голям брой на бивши сътрудници
Коментари Харесай

48 кандидат-депутати се оказаха с принадлежност към ДС

Листите на Българска социалистическа партия са присъединили максимален брой на някогашни сътрудници на Държавна сигурност, които се кандидатират за депутати в 49 Народно заседание - общо 11 имена.

Това излиза наяве от инспекцията на Комисията по досиетата преди парламентарните избори на 2 април.

Общият брой на някогашни сътрудници на комунистическите служби в партийните листи е 48 - с девет по-малко от 57-те кандидат-депутати на парламентарните избори в края на 2022.

Единствените листи на огромна политическа мощ, в които няма " квота " на Държавна сигурност, са на " Продължаваме промяната - Демократична България.

В ГЕРБ-СДС се появява единствено едно име - на Георги Вдовичин, който е претендент от 2 МИР - Бургас. Принадлежността му към Държавна сигурност е оповестена от Комисията по досиетата още през 2014 година,

Сред претендентите на Българска социалистическа партия има имена на хора, чиято принадлежност към някогашните служби е обявявана неведнъж от Комдос - като Велизар Енчев и Румен Гечев (водач на листа в Плевен).

На второ място по брой на претенденти, сътрудничили на Държавна сигурност, се подреждат обединенията " Неутрална България " (обединението на " Атака " на Волен Сидеров и " Русофилите " на Николай Малинов), както и " Левицата " - всяка с по петима души в листите.

В листите на " Неутрална България ", да вземем за пример, се появяват имената на някогашния ректор на Пловдивския университет Огнян Сапарев (кандидат от Хасково) и някогашния кандидат-депутат от " Атака " Емил Владимиров (номиниран от Монтана), за които Комисията към този момент е обявявала принадлежност към службите преди 1989.

По четирима сътрудници на Държавна сигурност са се появили в партия " Български напредък " на Стефан Янев, " Заедно " (коалицията към Ива Митева и Любомир Каримански) и " Вън от Европейски Съюз и НАТО ". Кандидат от 27 МИР - Стара Загора на " Заедно " е някогашният зам.-министър на външните работи Радион Попов, чиято принадлежност към органите беше оповестена за първи път през 2008 година

По трима души от листите на Движение за права и свободи, Национална движение „Симеон Втори", и партия " МИР " също излизат в листата с откритите сътрудници на Държавна сигурност от комисията.

По двама са те при " Български съюз директна народна власт " и " Българска социалдемокрация - Евролевица ".

Във " Възраждане " също се появява едно име, засечено от Комдос - Веселин Дуфев, претендент от 24 МИР София.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР