Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност

...
Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност
Коментари Харесай

Листериоза в испанското свинско, у нас - в риба и рибни продукти

 Листерията е рискова бактерия, която води до висок % смъртност измежду заболелите, сподели за Радио Варна проф. Христо Даскалов, началник на Националния център по сигурност на храните към БАБХ. Възрастните хора и дребните деца са най-чувствителни към този тип микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета. Листерията е почвен микроорганизъм, необятно публикуван в природата, а в храните се среща, когато хигиената е занижена.

" Това е бактерията, обвързвана с храните, които са подготвени за  директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма по какъв начин да се срещнем с този микроорганизъм, тъй като той бива погубен. Сандвичите са от известните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни артикули ", изясни специалиста.

Професор Даскалов поучава да обработваме храната си термично, както и да не държим артикули отвън хладилника. Лабораториите на БАБХ правят мониторинг на храните, създадени в България и в чужбина.  При сходни тежки случаи, както този в Испания със стотици инфектирани хора, наложително вариантите на изолирания  микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж. Целта е патогените да бъдат проучени,  да се откри дали не са публикувани отвън Испания и къде са отишли инфектираните храни. Даскалов поучава не изпадаме в суматоха, тъй като контролът върху храните е обикновен и във връзка с родната продукция нямаме основни проблеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР