Листата от прясна мента са чудесен начин да подобрите вашето

...
Листата от прясна мента са чудесен начин да подобрите вашето
Коментари Харесай

Засадете мента! Какво лекува ароматната билка

Листата от прясна мента са превъзходен метод да подобрите вашето здраве, положението на кожата и да придадете нов усет на познатите ястия

Тези, които засаждат мента в този момент, ще получат първите издънки след 3 седмици.

Каква е изгодата?

Хората са познавали лечебните свойства на ментата още по времето на Авицена. Великият доктор написа: „ Ментата оказва помощ при главоболие и отичане на корема, понижава потта и затопля добре, унищожава петна по тялото и синини под очите. Листата от мента, напоени с оцет, подвигат хората, изпаднали в несвяст, а ментовият чай покачва апетита и избавя от къркорене в червата. “

Съвременните лекари ценят ментата поради огромното й количество фитонциди – субстанции, които имат противовъзпалително и антимикробно деяние

Прясната мента се събира през лятото – от април до септември, само че сухи листа от мента, ментово масло и тинктури могат да бъдат открити на рафтовете на аптеките през цялата година.

Листата от мента съдържат доста ментол, тъй че ментовите тинктури и етеричното масло се употребяват като локално средство за облекчение на болката. Когато се ползва върху кожата, ментолът нервира нервните окончания, причинявайки чувство за мраз. В този случай повърхностните съдове се стесняват, а съдовете на вътрешните органи се уголемяват рефлекторно. Поради това свойство ментата може да се употребява за облекчение на спазмите.

Къде да засадите ментата?

Мента се нуждае от слънце. Развива се доста едва на сенчести места. Още на 3-та година след засаждането стартира да понижава добива, а по-късно ментата би трябвало да бъде пресадена. Ако не е допустимо да се пресади ментата през 4-тата година, на мястото се поставя компост и минерални торове.

Ментата на практика не дава семена. Засажда напролет с разсад и коренища. Именно в този момент е моментът да подредите „ легло “ от мента на перваза на прозореца.

За възстановяване на храносмилането

Фармацевтите извличат ментол от мента, която се съдържа в нейното етерично масло. Това етерично масло е изключително богато на листа при започване на цъфтежа. Препаратите от мента се употребяват при конвулсии на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, отичане на корема и чернодробни болести.

Настойка от мента

1 супена лъжица мента на 1 чаша вряща вода, оставете за 1–1,5 часа. Пийте по една трета от количеството 30 минути преди хранене като холеретично средство, което покачва апетита.

За лицето

В козметиката това растение се употребява под формата на съсредоточена инфузия за лосиони и тоници при кожни раздразнения, както и за изплакване на косата. Ментата влиза в състава на доста шампоани. Ваните с настойка от мента освен почистват и регенерират кожата, само че и повдигат настроението.

Наситнените листа от мента се нанасят върху кожата към очите за 20 минути. По този метод тъмните кръгове се понижават или изцяло изчезват.

Лосион за лице

За 50 мл. вряща вода ще са ви нужни 5 листа прясна мента, оставете да се киснат за 2 часа. След това отстранете листата и прибавете сока, изцеден от една краставица. Охладете в ледник преди да ползвате този тоник. Съхранявайте на хладно и прилагайте върху кожата до 5 дни. Този лосион е подобаващ за всеки вид кожа. Почиства, форсира обновяването на клетките и защищава от ултравиолетово излъчване, предотвратявайки появяването на лунички и петна по кожата.

Инфо: woman.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР