Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ Ръководството

...
Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ Ръководството
Коментари Харесай

Станишев: Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ

Листата на Българска социалистическа партия е един огромен подарък за ГЕРБ Ръководството на Българска социалистическа партия не включи ръководителя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в листата за европейските избори, която се гласоподава от Националния съвет на партията през днешния ден. На четвърто място в листата, за чийто лидер беше определена Елена Йончева, е началникът на кабинета на президента Иво Христов.

 
Като подарък за ГЕРБ дефинира листата Сергей Станишев преди началото на пленума.

 
По думите му има наклонност за превръщането на Българска социалистическа партия във вождистка партия . Очевидно Корнелия Нинова не желае да съм в листата, уточни той. На днешния Национален съвет Българска социалистическа партия би трябвало да отговори на четири въпроса, сподели още Станишев:
 
„ Първият въпрос е какво споделяме на нашите членове, на нашите партии. Защото, както знаете, месец и половина се организираха събрания, конференции и партията се произнесе изрично за своите желания, за своето виждане за листа, с номинациите, които бяха направени. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в  гласа на партията или, че всичко това е било един фарс.
 
Вторият въпрос е какво е посланието на Българска социалистическа партия и на Националния съвет към българското общество, т.е. методът, по който се ръководи Българска социалистическа партия ще бъде  транспониран в метода, по който се ръководи България, в случай че ние спечелим ръководството. Мисля, че всички виждат с невъоръжено око, че има явна наклонност на превръщането на Българска социалистическа партия във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2 . И въпросът е дали българите желаят такава опция и такава Българска социалистическа партия. “

 
„ Третият въпрос е какво е нашето отношение към Европа, към Европейски Съюз. Дали Българска социалистическа партия резервира своята ясна проевропейска еднаквост или потегля в посока евроскептицизъм, да не кажа антиевропейска визия. Т.е. на кого приказваме ние на тези избори - на 60-те % българи, които поддържат Европейски Съюз и виждат в него бъдещето на България или към тези 20%, които са евроскептични.-->
 
И четвъртият въпрос е отношението, посланието към нашите европейски сътрудници, към нашето политическо семейство в Европа. Защото всички ние виждаме, че близо една година се води много гневна и поредна акция , която акцентира разликите сред Българска социалистическа партия и европейските социалисти. И това неизбежно поражда въпроса - а що дирите там? Там ли принадлежите. На този въпрос също би трябвало да има отговор. Затова през днешния ден всеки би трябвало да поеме своята отговорност пред партията, пред българското общество, пред резултата от идните избори. Защото аз би трябвало да поема своята отговорност, и я поемам, към всички тези организации и конференции, които са ме номинирали “, уточни още Станишев.

 
По думите му и ръководителят на Националния съвет би трябвало да поеме своята отговорност с тази листа, с която излиза, „ тъй като мъчно може да се каже, че това е листа на Изпълнителното бюро даже. Вие знаете, че тя е била показана в последния миг. Всеки член на Националния съвет би трябвало да поеме своята отговорност посредством гласуването, което следва през днешния ден. “

Междувременно стана ясно, че Курумбашев е отказал 9-то място в листата. „ В диалог през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на Българска социалистическа партия за изборите за Европейски парламент , като ми сподели, че това е най-високото допустимо място за гражданската квота след Елена Йончева “, се споделя в позицията на Петър Курумбашев.

Понеже това предложение ми се стори като насмешка - за всичко, което съм направил до момента, отхвърлих. И по този начин се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на Българска социалистическа партия, както и на Съюза на тракийските сдружения, за доверието и получените номинации. До нови срещи!, декларира още Курумбашев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР