Лишавайки се от междучасие, с овации и цветя, приключиха часовете

...
Лишавайки се от междучасие, с овации и цветя, приключиха часовете
Коментари Харесай

Огромен интерес и емоция в часовете по правосъдие в училищата „Ангел Кънчев“ и „Димчо Дебелянов“

Лишавайки се от междучасие, с аплодисменти и цветя, завършиха часовете си по правораздаване за учениците от ОУ „ Ангел Кънчев “ и СУ „ Димчо Дебелянов “. Посещенията в техните часове бяха в границите на едноименната просветителната стратегия, осъществена от Окръжен съд – Варна в партньорство с Регионалното ръководство по обучение във Варна. За лекторите доброволци – съдии и чиновници от Окръжен съд – Варна беше наслаждение срещата с подрастващите, проявения интерес към правните тематики и многото въпроси, заложени по време и след края на образователния звънец.

Съдия Диана Стоянов срещна седмокласниците от ОУ „ Ангел Кънчев “ с специалността на съдията. Сподели, че още на тяхната възраст, гледайки филм за правосъден развой, взела решение за бъдещата си специалност. И макар, че силата й била в математиката, физиката и химията, наблегнала на историята и постигнала фантазията си. Не съжалява и за момент за определения път. След това мина към най- постоянно обсъжданите цивилен разногласия в Окръжен съд – Варна.



„ С горест споделям, че за мен най- тежките каузи са били за установяване на родителските права при бракоразвод. Понякога възрастните са толкоз фокусирани да „ победят “ другият в залата, че не си дават сметка, че това тяхно „ превъзходство “ е нормално за сметка на тяхното общо дете. Че го нараняват, като го употребяват за разменна монета, за нещо, посредством което могат да наранят някогашния си сътрудник. А следствията от сходни токсични връзки са проблеми в учебно заведение, в общуването, посегателство към опиатите “, показа арбитър Стоянова. И уточни, че спасението в този случай – за детето и родителите - е посредством медиация да опитат да се схванат по цивилизован метод. Защото при правосъдното решение постоянно има един незадоволен. Докато при медиацията, родителите ще могат да договарят и по-висока прехрана от законово плануванаъа и режим на виждате, съгласуван напълно с интереса на детето.

Дискусията беше толкоз забавна за децата, че те останаха и след последния си час и продължиха диалозите си със арбитър Стоянов в двора на учебното заведение.  

Срещата с учениците от 11 клас на СУ „ Димчо Дебелянов “, профил „ Софтуерни и хардуерни науки “ беше отдадена на компютърните закононарушения и заплахите в интернет. Ръководител „ Връзки с обществеността “ във Варненския областен съд – Диана Иванова, им описа за най- медийните каузи, минали през съда. Сподели им, че всекидневно тя самата става обект на фишинг офанзиви или опити да бъде внедрен злотворен програмен продукт посредством имейли. „ Изключително е значимо да разпознавате сигналите на този тип заплахите, да четете деликатно известията и да се насочване на съмнителните детайли в тях. Така може да отбраните своята информация и институцията, в която работите “ посъветва учениците Иванова. Показа им и действителни електронни писма, които е получила, имитиращи имейли от Агенцията по вписвания и Националната организация по вписвания. „ В тези фишинг имейли постоянно има нещо примамливо, кукичка, за която да се закачите. Второто е неотложност – желаят от вас да действате бързо, поради изтичащ скоро период. Разбира се, от време на време има и опасност, с цел да ви слагат в обстановка на стрес, когато човек става по-малко внимателен. И на финала постоянно желаят от вас да извършите нещо – да отворите атачмънта, да кликнете на изпратения линк и да въведете потребителско име и ключова дума, да преведете сума. Не се подлъгвайте! “ прикани ги правосъдния ПР. Сподели и че постоянно с подрастващите се свързат злонамерите лица, така наречен lover boy/girl, ползвайки подправена идентичност, с цел да се възползват от тях. В края на срещата Диана Иванова им подсети думите на един от ръководителите на Intel в предишното Анди Гроув, който споделя, че интернет е рисково място и в случай че не бъдем изключително деликатни, рискуваме освен репутацията си, само че и своите пари.

Срещата с учениците от СУ „ Димчо Дебелянов “ завърши с аплодисменти, цветя и заричане, че напълно скоро ще посетят постройката на Окръжен съд – Варна, защото образователният час и междучасието не стигнаха, с цел да бъде удовлетворен интереса на единайсетокласниците от компетентност „ Софтуерни и хардуерни науки “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР