Лишаването на Албания от перспективата един ден да стане държава

...
Лишаването на Албания от перспективата един ден да стане държава
Коментари Харесай

Еди Рама настоя ЕС да не обръща гръб на Албания

Лишаването на Албания от вероятността един ден да стане страна членка на Европейския съюз може да докара до радикализиране на балканската страна и да заплаши районната непоклатимост, съобщи албанският министър председател Еди Рама, представен от " Ройтерс ".

Рама, който е в Берлин, с цел да лобира за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, разкритикува европейските политици, които разпалват антимюсюлмански усеща и ги разгласи за " вложители в радикализирането ".

Преди среща с канцлера Ангела Меркел той предизвести, че Русия също е решена да радикализира албанските мюсюлмани и прикани Европейски Съюз да не оставя пространство, което да запълнят други страни.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че блокът би трябвало да одобри нови членове от Западните Балкани, с цел да избегне риска от нова война в района. Държавите членки обаче са по-предпазливи.

" Погледнато статистически Албания е страна с мюсюлманско болшинство, само че аз бих споделил, че главната вяра в Албания е Европа ", сподели Рама пред " Ройтерс ". Затварянето на европейската вероятност за Албания ще остави празнота, която Русия е подготвена да употребява, съобщи министър председателят, като предизвести, че хипотетичната интервенция на Москва в изборите в Черна гора през 2016 година може да се повтори на всички места на Балканите. По думите му Албания няма друга опция, с изключение на да преследва европейска интеграция.

По-рано този месец Европейската комисия предложи на страните членки да одобрят започването на договаряния за участие с Албания, като Брюксел отбелязва, че страната е постигнала прогрес в подготовката си, само че още доста следва да бъде свършено. Албания публично подаде молба за участие през 2009 година и получи статут на претендент през 2014 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4751)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР