Лисабонското пристанище, един от най-натоварените портове в Европа, е станало

...
Лисабонското пристанище, един от най-натоварените портове в Европа, е станало
Коментари Харесай

Лисабонското пристанище стана жертва на рансъмуер атака

Лисабонското пристанище, един от най-натоварените портове в Европа, е станало жертва на рансъмуер офанзива в коледния ден, предава Bleeping Computer. Виновник за офанзивата е групата зад LockBit, като те са откраднали и чувствителни данни, които по-късно са разгласили на уеб страницата си.

Пристанището, което е третото по величина в Португалия, обслужва, както товарни кораби и контейнеровози, по този начин и туристически кораби и фериботи. Въпреки офанзивата обаче, пристанищните управляващи твърдят, че всекидневните интервенции на врата не са били прекратени. „ Всички протоколи за сигурност за този вид произшествия бяха задействани неотложно, като обстановката се следи от националния център по киберсигурност и правосъдна полиция “, предават ръководещите лисабонското пристанище пред локална медия. Към сегашния миг уеб страницата на пристанището – portodelisboa.pt – остава недосегаем.

Самите управляващи не разкриват естеството на офанзивата, само че LockBit към този момент разгласиха на уеб страницата си информация за офанзивата, потвърждавайки, че при нея са били откраднати финансови доклади, отчети за осъществени одити, пристанищна документи, корабни дневници, персонални данни на клиенти и екипажите, имейл преписка и други LockBit заплашват да разгласяват откраднатата информация обществено, в случай че не им бъде заплатен откуп до 18-ти този месец. Исканият от тях откуп е в размер от $1 500 000, като се дава опция за закъснение на заплащането, което ще коства по $1000 на денонощие. Заедно с това те дават опцията информацията да бъде закупена от всеки, който заплати същата сума, като желаната в откупа.

LockBit се явяват една от най-успешните рансъмуер групи през днешния ден. Те употребяват метода на „ двойното изнудване “, при който с изключение на криптирането на данните, те ги копират и желаят откуп за непубликуването ѝ. Подобно на други огромни киберпрестъпни организации през днешния ден, LockBit работи по бизнес модела на „ рансъмуер, като услуга “, отдавайки кодова и сървърна инфраструктура на други нарушители против % от получения откуп.

Коментирайте публикацията в нашите. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във, и ни последвайте в и или изтеглете приложението на Kaldata.com за, и!
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР