Лисабон (на португалски Лижбоа) e магнетичен, пъстър и изпълнен с

...
Лисабон (на португалски Лижбоа) e магнетичен, пъстър и изпълнен с
Коментари Харесай

10 места, които да посетим в Лисабон (част 1)

Лисабон (на португалски Лижбоа) e магнетичен, цветен и изпълнен с неповторима атмосфера град. Разположен е на най-дългата река в Португалия – Тежу, която се влива в Атлантическия океан.

Градът очарова с уюта и хубостта си, с разнообразието от съвременни здания и старинни тесни улици, ситуирани картинно на седем хълма.

1. Търговският площад

Няма по какъв начин обиколката на забележителностите на града да не стартира от Търговския площад (Праса ду Комерсиу). Преди огромното земетресение от 1755 година, в продължение на четири епохи, на това място се е намирал дворецът Рибейра, който също не е пощаден от земетресението. От площада се открива величествена панорама към река Тежу, а в близост са ситуирани прелестни здания.

Всички разкази за Лисабон се свързват с едно от най-разрушителните трусове, станало в региона на Лисабон на 1 ноември 1755 година Учени настояват, че е било 9 степен по скалата на Рихтер, а гигантските талази от океана и зародилите пожари са унищожили съвсем изцяло португалската столица.

2. Музеят на бирата

В никакъв случай не трябва да се пропусне Музея на бирата (Museu da Cerveja), намиращ се в непосредствена непосредственост. Всъщност това е забавен микс сред пъб и музей, защото, откакто разгледате музея, може да седнете, да опитате локалната бира. Има изложени доста типове бира, като всеки тип е в чаша с логото на националния байрак на съответната страна. Има и с нашия байрак. Доста истинска възстановка демонстрира по какъв начин е почнало производството на бира в Португалия, както и другите типове бира в някогашните португалски колонии.

3. Асансьорът Санта Жуста

Не сте били в Лисабон, в случай че не се изкачите с асансьора Санта Жуста – една от атракциите на града, за която си коства да почакате на много огромна опашка. Асансьорът е издигнат през 1902 година по план на един от учениците на Густав Айфел. Изграден е от метал с красиви неоготически детайли. Издигайки се на 45 метра височина, от площадката за наблюдаване ще се радвате на страхотна панорамна панорама, само че най-впечатляваща е гледката към замъка „ Св. Георги “ /Кащелу ду Сау Жорж/.

Замъкът величествено се извисява над града, ситуиран на най-високия му рид, а 360 градусовата панорама към Лисабон от крепостните стени на замъка още веднъж е незабравима. Още през VI век вестготите построяват своите укрепления на това място. Но крепостните стени главно са построени от маврите, които през 1147 година са прогонени от Алфонсо Енрикеш. След това четири века замъкът е седалище на монарсите на Португалия, до построяването на двореца Рибейра. Претърпял съществена реституция през предишния век, в този момент замъкът е археологически музей. Една от залите му е същата, в която през 1499 година Вашку да Гама, след завръщането си от Индия, е признат от португалския крал Мануел I.

4. Триумфалната арка

На комерсиалния площад се намират забележителната Триумфална арка и статуята на крал Хосе I, който бил отпред на Португалия по време на огромното земетресение. Арката Руа Аугуща носи името на едноименната улица (augusta – от латински величествена), централна пешеходна улица на града.

Строителството на арката стартира през 1775 година, 20 години след разрушителното земетресение. Две години по-късно, през 1777 година след идването на власт на кралица Мария, строителството е прекъснато, а по-късно градежът погубен. Едва през 1873 година строителството е обновено и две години по-късно арката е приключена. Украсена е с голям брой скулптури на велики португалски персони. Може да се изкачите на арката и от площадката най-горе да се радвате на неповторима панорама към града и реката.

5. Жеронимуш

Белем е доста присъщ квартал на Лисабон, именуван е още “Кварталът на мореплавателите “. Разположен е до мястото, където река Тежу се влива в Атлантическия океан. Великите португалски мореплаватели са потегляли отсам на дълги пътешествия. Оттук и Вашку да Гама през 1479 година е отплавал към Индия.

Много забележителности има в този регион, само че шампионата държи манастирът „ Жеронимуш ”, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО като монумент от международното културно завещание на човечеството. Трудно е да се опишат хубостта и величието на този величествен знак на португалската архитектура. Той е декориран с доста статуи и детайли, изсечени по цялата фасада. Изграден в първите десетилетия на XVI век, по концепция на Принц Енрике, прочут като „ Енрике Мореплавателя “, когато Португалия навлиза в „ Златния век “ на географските открития и на колонизацията.

На това място Вашку да Гама и неговият екипаж прекарват нощта преди да отплават към Индия. Осветен 100 години след слагане на неговите основи, манастирът оцелява по време на огромното земетресение, а през XIX век е реставриран. Църквата на манастира е с високи сводове и 30-метров купол, поддържан от шест стълба. В църквата се намират и гробниците на великите португалци – мореплавателя Вашку да Гама и поета на Луиш Ваш де Камойш.

6. Кулата Белем

Още един знак на Лисабон в квартала Белем е „ Кулата Белем “, издигната по време на Великите географски открития. Строителството ѝ стартира през 1515 година и единствено за шест години е приключена. Служела е за защита на града от морски офанзиви. Изградена от бял варовик, кулата е с височина 30 метра, с красиви орнаменти и украшения на морска тема. Тя е считана за един от най-достолепните монументи на стила Мануелин (от името на крал Мануел).

Кулата е с шестостенна основа и на всеки от ъглите има по-малки кули в мавърски жанр, на които били разполагани оръдията. На терасата има скулптура на Св. Богородица с Младенеца, която закриля мореплавателите. В началото кулата Белем е била заобиколена от вода, само че с течение на времето равнището на водата стартира да спада и мястото се обезводнява.

7. Паметник на Откритията

Срещу манастира „ Жеронимуш “ се намира Паметникът на Откритията, издигнат през 1960 година, в чест на 500 години от гибелта на Енрике Мореплавателя. Огромен паметник от бял варовик, символизиращ нос на транспортен съд, с височина 56 метра, увековечава мореплавателите на Португалия от XV и XVI век. 32-ма португалци, сред които Вашку да Гама, Фернандо Магелан, Педро Кабрал (откривателят на Бразилия), са отправили взор към непознатия свят.

В композицията има и значими политически персони, кръстоносци, картографи, последващи принц Енрике, който е на носа на кораба и държи в ръката си дребен транспортен съд. Пред паметника има мозайка, изобразяваща морските пътища на откривателите и компас.

8. Confeitaria Antiga de Belem

Недалеч от манастира „ Жеронимуш “ се намира и емблематично за Лисабон заведение „ Confeitaria Antiga de Belem “ с известните сладкиши „ Пастейш де Белем “ („ Pastéis de Belém “). Пред него постоянно има голяма опашка, няма по какъв начин да го сбъркате. През 1837 година монаси от близкия манастир „ Жеронимуш “, в търсене на прехранване, откриват дребен магазин, в който стартират да оферират тези сладки по специфична рецепта, непокътната и до през днешния ден в цялостна загадка. Така сладките добиват известност, а до рецептата няма достъп никой, с изключение на притежателят. Всяка заран той отваря, забърква специфичния крем и едвам по-късно идват останалите служащи, които са подписали декларация за дискретност, а неустойките са големи.

В Confiteria Antiga de Belem всекидневно се създават към 20 000 пастейш, а от време на време, в най-натоварените летни уикенди, производството е достигало и до 40 000 пастейш на ден. Самото заведение е с присъща конюнктура, непокътнати са експонати от края на XIX век, стените са покрити с класическите за Португалия гланцирани плочки в синьо и бяло азулежу (azulejos). А през големи витрини може да видите по какъв начин се пекат сладкишите. Няма по какъв начин да не опитате този неповторим, гальовен, галещ небцето десерт, изключително в случай че към него има и кафе. Чакането си заслужава!

9. Мостът „ 25 април “

Мостът „ 25 април “ доста наподобява на Golden Gate Bridge в Сан Франциско, само че това не е инцидентно. Съоръженията са построени от „ American Bridge Company “. Мостът е открит през 1966 година и до 1974 година носи името на португалския деспот Антонио Салазар, който е отпред на Португалия цели 4 десетилетия. До 1999 година мостът е с шест пътни ленти. През 1999 година е добавена и платформа за влакови композиции. Средно 150 000 коли минават по него за денонощие.

10. Статуята на Исус Христос Спасителя

Минавайки по моста над река Тежу „ 25 април “, свързващ северния бряг с южния (квартал Алмада), ще стигнете до друго емблематично място – статуята на Исус Христос Спасителя, тъкмо копие на тази от Рио де Жанейро. Статуята на Исус Христос е с височина 28 метра и е сложена на железобетонен 75 метров фундамент. Гледката е внушителна.

В основата на монумента има параклис, а до върха се стига с асансьор. За следващ път се открива неописуемо красива панорама, като на напред във времето е река Тежу. Статуята на Спасителя е издигната през 1959 година, с цел да бъде изразена благодарността към Господ, запазил Португалия по време на Втората международна война. Идеята е на Антонио Салазар.

Има още доста чудесни и заслужаващи вниманието ни места в Лисабон. Град с обаяние, история, съхранени обичаи и доста хубост. За тях обаче – във втората част от разходката ни в португалската столица.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР