Липсват усилия за борба с корупцията, през последните 6 години

...
Липсват усилия за борба с корупцията, през последните 6 години
Коментари Харесай

България е на 71-во място по ниво на корупцията, последна в ЕС

Липсват старания за битка с корупцията, през последните 6 години не е маркиран съвсем никакъв прогрес в доста страни – това е главният извод в тазгодишния Доклад за възприемането на корупцията на  международната неправителствена организация " Трансперънси интернешънъл “.

Най-високо е равнището на корупция в страните, в които медиите и неправителствените организации не са предпазени, акцентира основаната в Берлин организация при представянето на документа, който обобщава данните за 2016 година

Нито един деятел или публицист не трябва да се тормози за живота си, когато се опълчва на корупцията, разяснява една от директорките на организацията Патрисия Морейра, представена от Франс прес.

Без изненада, на челните места в класацията са множеството скандинавски страни: Дания (2), Финландия и Норвегия разделят 3-о място дружно с Швейцария, Швеция (6).

Нова Зеландия заема първото място за втора поредна година с 89 от оптималните 100 точки.

Последна е Сомалия.

България е на 71-во място с 43 точки, последна измежду страните от Европейски Съюз. В съпоставяне с отчета за предходната година страната се изкачила нагоре с 4 места (от 75-о през 2016 г.)

Стойности под 50 пункта са индикатор за систематичен проблем с корупцията, отбелязва коментарът към отчета на „ Транспъранси интернешънъл – България “.

Сравнението сред България и останалите страни, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година и 2017 година, сочи, че и в тази районна ранглиста страната ни заема последна позиция и изостава от страни като Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Данните за България са съизмерими със междинните в световен мащаб и я слагат в компанията на останалите страни от Балканите, Вануато и Буркина Фасо.

„ Трансперънси интернешънъл “ разгласява всяка година „ Доклад за възприемането на корупцията “, в който за 2016 година са включени 176 страни. Организацията прави оценка равнището на корупцията по канара от 0 до 100 въз основата на данните от 12 интернационалните институции, измежду които Световната банка,  Международния стопански конгрес, Африканската банка за развиване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР