Липсват протоколи от проведени изпити, а в други - има

...
Липсват протоколи от проведени изпити, а в други - има
Коментари Харесай

Десетки нарушения в ЮЗУ открили от МОН след сигнал за фалшиви оценки и дипломи

Липсват протоколи от извършени изпити, а в други - има вписани оценки без автограф или подписани от учител, който не е водел дисциплината
Голяма част от образователната документи в Правно-историческия факултет на Югозападния университет " Неофит Рилски " се води непрецизно, неточно, позволени са редица механически неточности, ремонти на заглавия на дисциплини, неточности в хорариума, както в ECTS заемите по обособените дисциплини. Това са част от констатациите от осъществена инспекция на МОН в университета, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, оповестиха от МОН.

До инспекцията се стигна след сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити.

От МОН показват, че от тестваните основни книги на специалностите " История ", " История и археология " и " Архивистика и осведомителна сигурност " - на инцидентен принцип, от випуск 2015 година до випуск 2020 година, комисията е установила 58 случая на нарушаване на условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

В допълнение към посочените нагоре нарушавания липсват изпитни протоколи, но от тях са били нанасяни оценки в основните книги. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по избрани дисциплини. Има поправени текстове с коректор, неподписани оценки и невписани оценки в основната книга при издадени дипломи.

От тестваните основни книги по специалността " Право "  с всички студенти-редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, комисията е установила 80 случая на нарушение на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист ".

Сред нарушаванията са: образование в съкратени периоди, пренасяне от друго висше учебно заведение от друга компетентност, неспазване на продължителността на образованието, неспазване на хорариума по наложителните дисциплини, както и признание на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Установено е, че липсват 4 протокола от извършени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без автограф или невписани такива в основната книга.  В основната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един учител, само че са подписани от различен човек, както и други нарушавания.

От ректора е изтънчено документално становище за всеки от откритите случаи на вписани в основната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, включително да уточни кои са лицата, които са ги вписали. Той би трябвало да изиска и писмени пояснения от виновните членове на университетския състав и на административния личен състав за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в основните книги и да приведе документите в сходство с условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Ректорът би трябвало да показа на МОН мостри на изпитни протоколи и основна книга по условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Направена е рекомендация да се съблюдават прецизно наредбите на член 58а от Закона за висшето обучение. Според него член на университетския състав или на останалия личен състав на висшето училище подлежи на дисциплинарно уволняване, в случай че съзнателно извърши някое от следните нарушавания: постави изпитна оценка без да е извършен изпит; изпита и сложи оценка на разположение, което няма право да се яви при него; издаде документ, който погрешно отразява приключени стадии в образованието на студент, докторант и специализант.
 
При нужда установените обстоятелства и условия ще бъдат предоставени и за задачите на проверката на Прокуратурата, която е в ход във висшето учебно заведение, показват от МОН.

Скандалът в Югозападният университет избухна в края на предходната година откакто някогашен учител във висшето учебно заведение подаде сигнал в МОН за подправяне на оценки от несъществуващи изпити на дипломирани студенти.

Доц. Стефан Дечев, който сега работи в Нов български университет, разгласява сигнала и във Facebook, отбелязвайки, че става дума за раздадени дипломи за висше обучение на студенти при нанесени оценки от негово име за непроведени в никакъв случай изпити с подправяне на подписа му.



По думите му корупционните практики са ставали в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на управлението на декана доцент доктор Николай Марин и зам.-декана доцент доктор Валентин Китанов. За доказателство приложи и 26 фотоси на основната книга, в която има оценки на студенти, подписани от различен, без той да е провел съответните изпити. Общо съответните случаи, разказани от него, са 8. За различен случай той споделя, че няма нито една водена от него дисциплинираност по образователен проект, която да е нанесена в основната книга, като всички оценки, нанесени в основната книга, са съмнителни и наподобяват като подписани от един човек.

Освен въпросните случаи той оповестява и за други, в които положените подписи са също съмнителни и не дават отговор на оригиналните и достоверните подписи на сътрудниците преподаватели, титуляри в съответните образователни дисциплини.

" За сметка на това учудващо наподобяват като почерк на тези сякаш " мои " подписи, които аз различавам като съмнителни и неавтентични. Несигнализирането от страна на сътрудниците от предходното ми работно място се дължи на атмосферата основана в Правно-историческия факултет (ПИФ) под управлението на декана доцент доктор Николай Марин, самозабравил се теоретичен началник на скандалния някогашен основен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и началник на катедра " История " доцент доктор Валентин Китанов - атмосфера на боязън и съучастничество в противозаконни практики или в прикриването им. И в действителност, всякакво служебно израстване е обвързвано със съучастничество в или замълчаване за сходни практики. Това го потвърждава и " сполучливата " на пръв взор академична кариера на двамата господа ", показва доцент Стефан Дечев в сигнала си до МОН.

Преподавателят показва още, че за проблеми във висшето обучение у нас се приказва от години, само че посочените от него нарушавания на Закона за висшето обучение и редица други закони съгласно него се отличават с особена надменност. Затова той приканва за инспекция на място.

Това не е първият скандал с Югозападния университет в Благоевград. През 2021 година тогавашният ректор на вишето учебно заведение проф. Борислав Юруков бе упрекнат от КПКОНПИ в спор на ползи, поради което той трябваше да върне на страната 142 хиляди лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР