Липсват и над 2000 резервистиПо закон униформеният е с общо

...
Липсват и над 2000 резервистиПо закон униформеният е с общо
Коментари Харесай

Търсят 5700 войници за 800 лв. заплата

Липсват и над 2000 резервисти


По закон униформеният е с общо 13 орязани цивилен права


Недостиг от близо 5700 бойци спъва осъществяването на всекидневните задания на българската войска, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с фрагментите не са от през днешния ден, те добиват застрашителни размери, предизвестяват специалисти пред “Труд ”.

“Непопълнените щатове са за бойци, сержанти и офицери ”, изясни за вестника началникът на защитата военачалник Андрей Боцев. Най-голям е дефицитът на фрагменти за пехотата – съвсем 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а неналичието на хора е най-тежкият проблем, който би трябвало да взема решение войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

“В годините обратно се натрупваха повече напускащи, в сравнение с постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та даже и малко нагоре, считам, че това ще е една доста добре наклонност ”, разгласи пред “Труд ” Каракачанов. По думите му не е задоволително единствено да бъдат събрани хора, а те да са стимулирани с “добро заплащане и добър обществен пакет ”.

Малките заплати и лимитираните права са двете съществени аргументи, поради които искащите да станат професионални бойци се броят на пръсти.

В момента новак редови войник у нас “се разписва ” против към 800 лева месечно.

По планове в Българската войска, с които “Труд ” разполага, в редиците на армията от дълго време трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този проект обаче не се извършва, като повода е същата – пари. Към днешна дата има подписани не повече от 700 контракта с доброволци да служат в запаса.

Ако към незаетите 5700 места във войската се прибавят и 2300 изчезнали резервисти, дупката в системата на защитата става към 8000 души, пресмятат специалисти.

Според Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020, призната от Народното събрание преди три години, страната би трябвало да поддържа въоръжени сили с бройка не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. В тази численост обаче влизат и структури, който не са в числеността на войската – военна полиция, разузнаване, ВМА, боен университет, учебни заведения, военно-географска работа, армия и така нататък Според информация на “Труд ” тяхната квота в общата бройка се движи в диапазона 10 -12 000 души. Това, дружно с формалния дефицит на 5700 бройки значи, че все още действително войската ни разполага с не повече от 20 000 “щика ”.

Униформени се уволняват, с цел да станат водачи


Базата за изчисляването на парите остава 380 лева

 Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния сътрудниците им взимат приблизително по 1200 евро. Снимка: Булфото Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния сътрудниците им взимат приблизително по 1200 евро. Снимка: Булфото
Основната причина за неналичието на искащи за бойци да служат в професионалната ни войска са ниският обществен статус и дребните заплати, признават източници на “Труд ”, които изкарват парите си в армията. По думите им в този момент новак редови войник у нас “се разписва ” против към 800 лева месечно. С тези пари би трябвало да храни семейство, защото съпругите на множеството бойци са безработни. Отделно са разноските за свободен наем, когато се постанова.

Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния сътрудниците им взимат приблизително по 1200 евро.

Командири от Казанлък признават, че бойци напущат казармата, незабавно откакто им изтекат тригодишните контракти за работа, и отиват да търсят работа във военните фабрики на “Арсенал ”, тъй като там заплатите са над 1000 лева

Пред “Труд ” боен, поискал анонимност, декларира:

“Уволнявам се и ставам водач, в този момент се търси тази специалност, а и е добре платена. Заплатите на тези от градския превоз в столицата са над 1200 лв., някои взимат и по 2 бона, а на тираджиите – гонят три ”.

Социалният проблем има и друга страна. Законът за защитата не разрешава на военните да взимат приходи от друга странична активност, като се изключи лекарите под пагон. В армията се разчита единствено на заплата от страната. Бойците нямат право и на синдикална отбрана, на участие в политически партии, не могат да вземат участие в търговски сдружения, в бордове и така нататък

По закон униформеният е с общо 13 орязани цивилен права, демонстрира информация на “Труд ”. Овен това в закона е записано, че е той/тя е задължен да е разполагаем на службата 24 часа в денонощието.

Очакваше се в държавен бюджет за 2019 година да бъде изменена базата за пресмятане на заплатите в силовите структури. Кабинетът обаче я остави същата – 380 лева Показателят не е променян към този момент 10 години.

Президентът Румен Радев:


Модерните оръжия няма да компенсират неналичието на хора


 02-06a “В обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред въоръжените сили – некомплектът на персоналния състав – няма да бъде решен. Напротив, прекомерно е евентуално да се задълбочи ”, разгласи неотдавна пред випускниците на Военна академия “Г. С. Раковски ” Върховният главнокомандващ – президентът Румен Радев. По думите му модерните оръжия и актуалните технологии в никакъв случай няма да могат да компенсират неналичието на хора.

“Трябва да се влага повече в подготовката на бъдещите български военни водачи. Това са хора с умения, възпитани в идеалите и полезностите на родолюбието, достойнството и дълга ”, сподели Радев.

Условия, оптимално близки до действителна война


Тежки боеве упражняваха край Хасково, пратихме нов контингент в Афганистан


Участваха и подразделенията за нуклеарна, химическа и биологична отбрана

 Бригаден военачалник Валери Цолов, който е заместник-командир на пехотата, управлява полевите тренировки на най-големия армейски полигон у нас - “Корен ”, край Хасково. Бригаден военачалник Валери Цолов, който е заместник-командир на пехотата, управлява полевите тренировки на най-големия армейски полигон у нас – “Корен ”, край Хасково.
Близо 5000 бойци и командири упражняваха през последните два месеца на най-големия армейски полигон у нас – “Корен ”, край Хасково. Ръководител на полевите тренировки, които бяха проведени в условия, оптимално близки до действителни бойни дейности, бе заместник-командирът на пехотата бригаден военачалник Валери Цолов.

Подобен мащаб на полевите тренировки в Сухопътните войски от дълго време не е имало, разясниха военни. Участници в тренировките прецизираха за “Труд ”, че на едно от полевите тренировки е имало епизод, в който 20 танка Т-72 стрелят по едно и също време. На “Корен ” роти и батальони от механизираните ни бригади са провели и тактически учения с бойни стрелби. Тежки тренировки са създали и подразделенията за нуклеарна, химическа и биологична отбрана, както и армейските полеви разузнавачи.

В същото време България единствено преди дни изпрати 158 военнослужещи от 37-ия контингент на Българската войска в Афганистан. Те се включват в задачата на НАТО “Решителна поддръжка ”.

Контингентът се състои от народен детайл, рота за защита, екип от съветници и щабни офицери. Национален пълководец на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален пълководец е полковник Румен Стамов, а пълководец на ротата за защита е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 – Враца. В задачата на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще извършват задания, свързани главно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с образованието и методическото подкрепяне на формирования от Афганистанската национална войска.

Преди прехода


150 000 души и 2200 танка пазеха страната


 02-05 Малко преди прехода (1989 г.) България има мощна армия, демонстрират архивите. Според тогавашните военни концепции на Варшавския контракт, в който членувахме, армията ни трябвало да издържи до 5 денонощия на експанзия от юг, до момента в който у нас дебаркират и се развърнат войските на Одеския боен окръг. Тогава числеността на армията ни е била 130 -150 000 души, разполагали сме с 2200 танка, 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, диаметър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораба. Военновъздушни сили са въоръжени с 230 бойни самолета.

Сграден фонд


Дават 23 млн. лева за по-добри битови условия


Светлана Василева
Труд, Благоевград

 02-04 За пръв път тази година, защото предходната средствата бяха по-малко, сме планували сума, която ще бъде общо за армията в това число, 23 млн. лева Те ще бъдат вложени в сграден фонд, в пространства, в които се образоват или живеят военни, разгласи преди дни в Благоевград военният министър Красимир Каракачанов. Той бе безапелационен, че предходната година са били отпуснати 28 млн. лева за военните учебни заведения, с цел да приготвят курсантите в по-нормални условия. Министърът разяснява още, че военните имат дял на храната, който е в размер на 120 лева на месец.

“Почивни бази има, всеки има право да ги употребява. Разбира се това е част от обществения пакет. Моята упоритост е тези неща да се усилват, тъй като в края на краищата да си боен е специалност ”, сподели още той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР