Липсват два от бележниците на Чарлз Дарвин, съдържащи неговите пионерски

...
Липсват два от бележниците на Чарлз Дарвин, съдържащи неговите пионерски
Коментари Харесай

Откраднаха бележници на Дарвин за милиони лири

Липсват два от бележниците на Чарлз Дарвин, съдържащи неговите пионерски хрумвания за еволюцията и известната му схема " Дървото на живота ", за които се счита, че са откраднати, оповестиха от университетската библиотека в Кеймбридж.

Британският академик пишел в кожените бележници през 1837 година, откакто се завърнал от пътуването си с кораба „ Бийгъл”. Библиотеката съобщи, че изчезналите бележници костват милиони лири. В една книга той начертава диаграма, показваща няколко благоприятни условия за еволюцията на даден тип и по-късно разгласява по-развита илюстрация в книгата си от 1859 година „ За произхода на типовете “.

Огромната библиотека на университета в Кеймбридж за първи път афишира бележниците като изчезнали през 2001 година, откакто са изнесени от Специалните сбирки. Дълго време се смяташе, че те са били погрешно дадени в постройката, която съдържа към 10 милиона книги, карти и ръкописи и има един от най-значимите архиви от работи на Дарвин. Въпреки това огромно търсене тази година - най-голямото в историята на библиотеката - не съумя да откри бележниците.

" Кураторите са заключили, че тетрадките... евентуално са били откраднати ", се споделя в изказване на библиотеката. Оттам декларират, че са уведомили локалната полиция и бележниците са включени в базата данни на Интерпол за откраднати творби на изкуството.

Университетският библиотекар Джесика Гарднър разгласява видео изказване, призоваващо обществеността да помогне. „ Дълбоко скърбя, че тези бележници остават изчезнали макар многочислените широкомащабни търсения през последните 20 години “, сподели тя и добави, че от този момент библиотеката доста подобрила своите системи за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР