Липсват данни, които да потвърждават връзката между присъствието на американски

...
Липсват данни, които да потвърждават връзката между присъствието на американски
Коментари Харесай

Няма данни течовете от „Северен поток“ да са свързани с присъствието на американска военна техника в района

Липсват данни, които да удостоверяват връзката сред наличието на американски хеликоптери и транспортен съд в Балтийско море и течовете от „ Северен поток “ 1 и 2. Неверни са внушенията, че американският президент Джо Байдън е заречен да нападна газопровод, сочи инспекция на Factcheck.bg.

Ето какви са обстоятелствата.

На 26 и 27 септември е обявено за три теча по тръбите на „ Северен поток “ 1 и 2 в Балтийско море. Докладва се и за четвърти подобен, само че без да бъдат категорично упоменавани неговите координати. Представители на ЕС и САЩ определят случилото се като безспорен бойкот, само че без да показват кой съгласно тях е виновен за него. Политически фигури от Руската федерация обаче непосредствено упрекват Съединени американски щати за течовете от тръбата.

Версията за “намеса ” на Съединени американски щати се аргументира най-често с две изказвания, които интензивно се популяризират и в България: съгласно първото в региона на повредата са се намирали американски хеликоптер и боен транспортен съд, а съгласно второто американският президент Джо Байдън е декларирал, че ще унищожи газопровода. Че и двете изказвания са част от пропагандата на Кремъл излиза наяве от обстоятелството, че са употребявани като причини от съветските представители в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по време на особено съвещание по тематиката.

Имало ли е американска военна техника в региона на пробивите?

Според обявата, изпратена от четец, американски хеликоптер е направил полет над Балтийско море на 2 септември, а два дни преди повредата с газопровода в региона се е намирал американският десантно-щурмов транспортен съд USS KEARSARGE.  Полетът на военния хеликоптер е с позивна FFAB123. Проверка на Factcheck.bg през системата за следене на полети Flightaware демонстрира, че подобен полет фактически е сбъднат на 2 септември над Балтийско море сред 08:57 часа и 11:52 часа българско време. 

Траекторията на полет FFAB123, обаче, в нито един миг не се засича с мястото на течовете от двете тръби на газопровода. Това потвърждава направена по случая карта от „ Дойче Веле “. Фактите не поддържат изказванието, че този полет има общо с течовете от „ Северен поток “ от 26 и 27 септември.

Прочетете целия материал  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР