Липсващата с годините визия в сектор Енергетика е това, което

...
Липсващата с годините визия в сектор Енергетика е това, което
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор Енергетика спъва изпращането на Плана за възстановяване

Липсващата с годините визия в бранш " Енергетика " е това, което спъва изпращането в Брюксел на Плана за възобновяване и резистентност. Тази визия не е била развивана. Единственото нещо, което е оставено, е така наречен " Интегриран народен проект за енергетиката и климата ", направен от предходните ръководещи.

Това съобщи в " Говори в този момент " служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Там е заложено, че България през 2035 година процентът на употребяваните в страната ни въглища ще е 0, изясни той и добави, че в него не е заложено какви ще са стъпките, които би трябвало да се извървят до тогава. Именно върху това Министерство на енергетиката работи доста интензивно.

Пеканов е безапелационен, че не е редно длъжностен кабинет да вземе съответните решения, само че това ще би трябвало да бъде направено, с цел да бъде изпратен Планът за възобновяване и резистентност.

" По него се плануват 12,6 милиарда за идващите 6 години. Проектите по него би трябвало да стартират да се осъществят. Стъпките, които сме поели, са за възобновими енергийни източници, които да се построяват на пазарен принцип през идващите 5 години; за парогазова централа, която да размени една от съществуващите централи, като не е конкретизирано коя ", посочи Пеканов.

Отворен остава въпросът за американските централи, договорът на които изтича през 2024 и 2026. Предстои проучване на капацитета за геотермална сила, както и промени, означи вицепремиерът по ръководство на европейските средства.

Пеканов съобщи, че казусът е, че макар подхванатите от служебното държавно управление стъпки, от Брюксел желаят ясно поети задължения за затваряне на въглищните централи.

" Факт е, че има социално-икономически опасности за района и би трябвало да решим, преди да обещаем, че ще закрием централите, по какъв начин ще ги адресираме. Затова организираме срещи със синдикатите и работодателите. Имаме спомагателни средства - 1,2 милиарда евро, от Фонда за обективен преход. За да ги отключим, би трябвало да имаме ясна аргументация. Но това не може да стане за ден-два ", посочи той и добави, че за момента служебното държавно управление не е променяло годината за затваряне на централите през 2035 година

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР