Липсва текущ анализ на ковид епидемията от края на месец

...
Липсва текущ анализ на ковид епидемията от края на месец
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарва: Категорично няма нужда от Национален оперативния щаб

Липсва настоящ разбор на коронавирус епидемията от края на месец март предходната година. Това разяснява съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарва.

" Когато се сблъскваме с един нов проблем, подобен разбор е безусловно наложителен и това е методът да се предпазим от груби неточности, това не беше направено от самото начало ", уточни тя по Българска национална телевизия.

" Надявам се да е от изгода за цялото опазване на здравето този разбор, с цел да се види кои стъпки са били верни и кои са били нездравословни ", добави проф. Кожухарова.

Тя опроверга изявлението на някогашния здравен министър Костадин Ангелов, че сега няма ръководство на здравната рецесия, има единствено безпорядък.

" Бях учудена от това изказване. Той какво счита, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, тъй като той не е министър. Хората си работят и те няма да престанат да работят по тази причина, че се е сменил ръководителят ", разяснява проф. Кожухарова.

По думите й, неналичието на Националния оперативния щаб не трансформира нищо.

" Националният действен щаб не вземаше решения, не правеше разбори. Беше като една сводка на " Информбюро ". Мисля, че изрично сега няма потребност от тях. В Министерство на здравеопазването има задоволително доста специалисти, тъй че те имат доста добър потенциал да вземат решения и да вършат разбори. Това беше една от главните неточности. Хубаво започнаха без проект, по-късно обаче се вземаха безредно политически решения. Допускам, че специалистите не са били питани по въпроса. Бяхме очевидци на безпределно сменяне на препоръки, на решения. Нито един път никой не сподели анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разграничена на области и имаше големи опашки от коли. И това беше неточност. Защо никой не го сподели, това беше явно ", разяснява здравният консултант.

Като затвориха Банско проучиха ли каква беше изгодата от това, в случай че бяха създали разбора, нямаше да затворят обособени области, тъй като се видя, че няма изгода от това, добави тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да стартира с първата доза на имунизацията доста на необятно. А министерството е взело решение да пази втората доза.

" Ако данните, че 50-60% са склонни да се имунизират, са правилни, трябваше на всички да бъде обезпечена първата доза и в този момент да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да имунизираме хората, когато имаха предпочитание. България закъснява във връзка с имунизирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични болести ", сподели проф. Кожухарова.

Според данните броят на искащите да се имунизират е намалял. В момента доминират хората, които си приключват имунизацията, посочи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР