Липсва проучване на нагласите на българските електорати към електронното гласуване

...
Липсва проучване на нагласите на българските електорати към електронното гласуване
Коментари Харесай

Стоил Цицелков, Обществен съвет към ЦИК: Липсва проучване за нагласите на българите към електронното гласуване

Липсва изследване на настройките на българските електорати към електронното гласоподаване и възможна връзка за безучастие в изборите. Това сподели пред БНР Стоил Цицелков, ръководител на Обществения съвет към ЦИК. „ За следващ път използваме технологията за политически цели “, сподели Цицелков и даде образец с „ партии, които бяха твърдо „ за “ машинно гласоподаване, сега са „ срещу “ и назад “.

Цицелков поддържа предлагането за отпадане на машинното гласоподаване в чужбина. „ Това е една цялостна дивотия – ще пращаме машини до Австралия за втори тур. Законът го изискваше и сътрудниците от ЦИК бяха длъжни да се опитат да го създадат “.

Дистанционното електронно гласоподаване сега е съвсем прикрито в Изборния кодекс, разяснява още Цицелков.

Според него имаме потребност от изцяло нов Изборен кодекс, който да дава отговор на действителностите. По думите му актуалният Изборен кодекс е писан през 2014 година за хартиени бюлетини. " Вече има 22 пакета с промени. Тези, които ще обсъждаме през днешния ден, са 23-ият пакет с промени. Той към този момент е станал индианско одеяло, когато имаш 22 пакета от кръпки, съвсем по всеки член – промени, промени. "

„ Вече е изцяло устойчива процедура разпоредбите да се трансформират малко преди избори, което води до устойчива неустойчивост и резистентен отлив на доверие, посочи Цицелков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР