Липсва подкрепа за общ регламент, по който държавите-членки да си

...
Липсва подкрепа за общ регламент, по който държавите-членки да си
Коментари Харесай

Няма консенсус за общ регламент за оценка на здравните технологии в ЕС

Липсва поддръжка за общ правилник, по който държавите-членки да си сътрудничат в оценката на здравните технологии. Причината е, че доста от страните показват запаси към наложителния темперамент на възможното бъдещо съдействие. Това стана ясно на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси в Люксембург, който беше управляван от българския здравен министър Кирил Ананиев.

Оценката на здравните технологии (Health technology assessment - HTA) проучва лечебната резултатност, сигурността и разходната успеваемост на разнообразни технологии – медикаменти, инсталация, медицински произведения, обособени лечебни способи и въз основата на този разбор се образуват разнообразни здравни политики, решения за систематизиране на публичните средства в опазването на здравето и други

Такава оценка се ползва във всички страни в Европейски Съюз, като всяка страна има личен метод, употребява оценките по друг метод и ги разгръща върху друг кръг технологии – инсталация, медицински произведения, медикаменти. У нас да вземем за пример оценката се прави единствено на медикаменти и то само на тези с ново интернационално непатентно название.

От скоро в Европейски Съюз на дневен ред е спор за въвеждането на взаимни методики и процедури за оценката на здравните технологии, само че явно има опозиция против наложителния им темперамент.

“Предложението за правилник за оценка на здравните технологии стъпва на една фундаментна смяна – подмяна на досегашното непринудено съдействие сред страните членки с хармонизиране и централизиране на оценките и отговорностите на страните да ги ползват на национално равнище “, съобщи Ананиев.

Той заяви обаче по предлагането за регламента редица държави-членки са показали съществени проблеми с планувания наложителен темперамент на съдействието. “Много малко делегации обявиха безусловна поддръжка за препоръчаното наложително използване на оценките. Налице е предпочитание за продължение на градивните диалози в търсене на други възможности на оферти наложителен метод. Едно законодателно предложение на равнище Европейски Съюз не може да стъпи на поддръжка на малцинството: такива са разпоредбите, открити от Договорите “, разяснява българският здравен министър.

Кирил Ананиев уточни, че дебатът по отношение на оценката на здравните технологии е значим политически ориентир както за Европейската комисия, по този начин и за идващите ръководи.

Баланс сред здраве и търговия

“ЕС има потребност от повече видимост на политики, които работят в интерес на хората: здравната политика е измежду тях. Здравеопазването следва да обезпечава добър баланс сред здраве и търговия – присъща функционалност на регулаторна рамка на Европейски Съюз, която е в интерес на хората и подсигурява качеството на живот на нашия континент “, сподели още Ананиев.

Министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз се сплотиха към мнението, че е належащо повече съдействие сред държавите-членки. Това може да се реализира последователно посредством продан на положителни практики и действителни влияние и надзор върху процесите в бранша на европейско равнище.

Хранене

На съвещанието си министрите одобриха и Заключения на Съвета за храненето при децата – един от целите на българското председателство. “В този политически документ има доста повече от хранене и храни: има послания за потребността от съдействие при битката с хроничните незаразни заболявания, за значимия принос на опазването на здравето като бранш, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младежите като уязвими консуматори, само че и като носители на новото, на капацитета, на бъдещето. Откроихме потребността от междусекторно съдействие – в тази ситуация Общата селскостопанска политика обезпечава принос към задачите на здравната политика “, съобщи Кирил Ананиев.

Акцент беше подложен и върху потребността от регулация на ориентирания към децата маркетинг на нездравословни храни. Българският здравен министър акцентира, че “Европа има аргументи да се гордее с това, че е пример за качество на живот и добра регулаторна рамка, защитаваща ползите на потребителите “, като посланието на здравните министри е това да се резервира и в бъдеще в партньорство с комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР