Липсва единение на българския народ. Докато сме разединени и често

...
Липсва единение на българския народ. Докато сме разединени и често
Коментари Харесай

Внук на Райна Княгиня: 3 март не става за национален празник!

„ Липсва единство на българския народ. Докато сме разединени и постоянно служим на непознати господари, нашата орис няма да е добра. Трябва да оценим какво притежаваме. Това е една от най-хубавите страни, с доста висока просвета ”.

Това каза Здравчо Здравчев в рубриката „ Историите на Мария Йотова “ на предаването „ На фокус ”. Той е наследник на шестима българи, които се учат в учебниците по история.  

За разногласията към Трети март, Здравчев напомни, че резултатът от тази освободителна война е доста противоречив. „ Русия подарява на Сърбия две български епархии - Нишка и Пиротска, които имат български владици. Русия подарява на Румъния Северна Добруджа.

Ние губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи ”, добави Здравчев. За него Трети март не е най-хубавата дата за народен празник.



„ Много по-добра дата е Съединението на България 6 септември, тъй като това е българско дело ”, добави наследникът на велики българи.

„ Гордея се с направеното от нашите предшественици. Обиколил съм към 40 страни и знам, че на този свят няма нищо по-хубаво от България ”, сподели той.

Здравчев е направил родословие за музея на Райна Княгиня в Панагюрище, където е изследвал историята на своя жанр от близо 200 години обратно.

В него са Софроний Врачански, княз Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, Георги Мамарчев, Георги Раковски и Райна Княгиня. Най-отдалеченото потомство е сестрата на Софроний Врачански, която е негова прабаба през 9 колена.

„ Райна Княгиня е определена от панагюрци да бъде пратена да учи в Стара Загора, тъй като е високообразована и доста сръчна в бродирането. В деня на въстанието, когато я качват на черен кон с развято знаме и дружно с войводата обикалят Панагюрище, това е началото на Априлското въстание. Тя взе участие по-късно в боевете – носи храна, леят патрони.

Когато турците схващат за въстаниците и хората, които им оказват помощ, всички се скриват. Тя е задържана, пребита.

Спасява я американският публицист Джанюариъс Макгахан, който написа „ Писма от пъкъла ”, обикаля всички места на въстанието, намира се с нея в пандиза на Пловдив. В Лондон има митинг в отбрана на Райна Княгиня ”, описа наследникът на велики българи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР