Липсата на закон за частния фалит оформя два потока -

...
Липсата на закон за частния фалит оформя два потока -
Коментари Харесай

Мая Манолова: Неуреденият личен фалит води към сивия сектор и Терминал 2

Липсата на закон за частния банкрут оформя два потока - към сивия бранш и към Терминал 2, сподели омбудсманът Мая Манолова. Тя бе хазаин на полемика, отдадена на направения от нейната институция план на закон за гражданската неплатежоспособност. Манолова напомни, че България е единствената страна в Европейски Съюз без подобен закон и се ангажира да внесе в Народното събрание своите оферти през юли след още полемики по текстовете, защото те към момента били в недопечен тип..

Темата за безконечния дебитор остава мъчителна, уточни Манолова и с цел да разясни, че би трябвало да се търси баланс. Важно е кредиторите да удовлетворят своите вземания, само че и страната би трябвало да защищити жителите.

През 2017 година просрочените отговорности са 4.7 млрд евро, като единствено потребителските са към 400 млн евро. Така над 12 100 от всички заеми попадат в графата неприятни заеми. Това е три пъти повече от междинното за Европа, обрисува картинката Манолова, представена от Българска телеграфна агенция.

От друга страна положението на законодателството дава превес на монополистите и ощетява откъм права жителите, счита публичният бранител.

Законът за частния банкрут цели да поддържа хората, които са изпаднали във краткотрайна неспособност да заплащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда. Именно това е органът, който ще прави инспекция на длъжника. Несеквестируемият най-малко да се резервира, а тези, които нямат пари за юрист, да могат да получат правна помощ, планува планът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР