Липсата на субсидии за производителите на грозде, ниските изкупни цени

...
Липсата на субсидии за производителите на грозде, ниските изкупни цени
Коментари Харесай

Бизнесменът Борис Калибацев пита: Защо само за българските л...

Липсата на дотации за производителите на грозде, ниските изкупни цени и нерегламентираната продажба на грозде са измежду главните проблеми, които дискутираха в Аграрния университет в Пловдив фермери от лозаро-винарския отрасъл с висши служители.

Собственикът на „ Филикон 97 “ Борис Калибацев, който от няколко години влезе и в бизнеса с лозя, повдигна два съществени въпроса: по кое време най-сетне българските производители и преработватели на грозде ще получават съответно подкрепяне като сътрудниците си в другите страни членки на Европейски Съюз?

Там помощите за лозарите надвишават 500-1000 лева./дка, а в България няма и 30 лева./дка, които получават на калпак всички стопани. Калибацев е безапелационен, че мярката „ Преструктуриране и преработка на лозя “ е изцяло непотребна, а средствата - 90% дотация, могат да се насочват към производителите на грозде. Той изрази неодобрение и от обстоятелството, че само в България не е разрешено вино да се създава в тетрапак опаковки.

Директорът на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев разяснява, че Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година е съответна за потребностите на бранша. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев сподели, че Европейската комисия е наложила дерогация и няма по какъв начин да има двойно финансиране. Той посочи, че изравняването на дотациите сред българските и европейските фермери ще стане най-рано през 2027 година Това провокира гневни реакции измежду присъстващите, които бяха единомислещи, че до тогава секторът може да загине. Явор Гечев изясни, че е допустимо да има национално подкрепяне за лозаро-винари посредством основаване на гаранционен фонд. Идеята е да се подсигуряват минималните приходи на фермерите и да се предотвратят банкрути. Той заяви, че скоро ще започва мярка, която ще подкрепи закупуването на профилирана лозарска техника.

От Националното съдружие на българските лозари повдигнаха и въпроса, че е извънредно време да се ускори контролът, с цел да се понижи сивият бранш в сектора, който е над 50 %. Те припомниха, че всяка година по време на гроздоберната акция търговци обикалят страната с бусове и изкупуват грозде на безценица без документи.

После го предават за преправка, а полученото вино и ракия се пласира на черно. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски прикани да се продава грозде единствено на лицензирани производители, с цел да не отива суровината в сивия бранш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР