Липсата на срещи на живо в офиса може да подкопае

...
Липсата на срещи на живо в офиса може да подкопае
Коментари Харесай

Хибридният офис може да раздели служителите на „племена”


Липсата на срещи онлайн в офиса може да подкопае положителната взаимна работа на чиновниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Фирмите, в които се ползва хибриден модел на работа – има и присъствена работа, и отдалечена – могат несъзнателно да групират своите чиновници в самобитни „ племена ” и това е в положение да накърни работния развой. За да бъде сполучливо смесването на двата метода на работа, мениджърите следва да основат просвета на отвореност, която е от сериозно значение за хибридния модел.

Един от уроците, научени по време на пандемията, е че може да се работи отдалечено, както и че работещият от вкъщи си може да е също толкоз работлив, колкото в офиса, отбелязва. В близко бъдеще опцията за отдалечена работа ще стане един от главните критерии на работещите хора при избора им на шеф. Дълго лансираните в ИТ сектора „ екстри ” – като да вземем за пример гейминг-зала в офиса, свежи плодове всеки ден и други – към този момент не са толкоз привлекателни. Те все по-малко ще имат значение за избора на шеф.

Девет от 10 бизнес-ръководители споделиха в изследване на McKinsey & Company по-рано тази година, че техните организации ще комбинират отдалечена работа и работа на място. 68 % от организациите обаче нямат обстоен проект по какъв начин в действителност ще го създадат.

Видно е още, че при някои ще избират да са непрекъснато в офиса, а други ще са по-често в дома си. Това може да докара до самобитно групиране на чиновниците. Възможно е да се оформят „ племена ”: племе на „ непрекъснатото наличие ” в офиса, племе на тези, коит работят все от къщи; и така нататък

Този развой, в случай че не се овладее в точния момент, може да сътвори враждуващи „ клики ”. Хората в офиса може да считат, че тези – другите, отдалечено работещите – не работят задоволително. Това ще породи напрежение, неодобрение, демотивация.

Ако някои чиновници избират да и идват в офиса единствено в понеделник и вторник, елементарно могат да бъдат набедени, че идват единствено, с цел да бъдат видени от шефа. Това също може да породи напрежение, злост, спорове.
още по тематиката
Веднъж образувани, сходни клики са сложни за разпускане. „ Работните племена не са нещо ново ”, споделя Ейми Бътъруърт, психолог и основен съветник в Timewise, консултантска компания на работното място. „ Склонни сме да гравитираме към тези с сходен живот и опит като нас самите ”.

Образуването на клики може да докара до съсипване на творчеството, споделя Бътъруърт. Възможно е да да има негативен резултат върху разнообразието и приобщаването, изключително за майките с деца вкъщи, хората със здравословни проблеми, интровертите или всеки, който е по-вероятно да работи. „ Важно е гласовете им да се чуват също толкоз мощно ”, споделя Бътъруърт.

Липсата на срещи онлайн в офиса може да подкопае положителната на чиновниците. За всеки екип е значимо понякога да има срещи персонално. Когато чиновниците са „ свободни електрони ” и не могат да работят в съдействие, това е проблем.

Получава се по този начин, че „ офисното ” племе работи всеки ден от 9 до 5, има търкания сред служащите – срещат се по коридорите, обядват дружно и така нататък, имат съдействие на бюрото – и построяват връзки между тях. През това време „ отдалеченото ” племе работи дейно, само че обществените връзки с сътрудниците са слаби, разпокъсани.

„ Една жертва може да бъде офисната романтика, само че образуването на племената и недоверието към„ външните групи ” могат да причинят съществени вреди на желанието и способността на хората да си сътрудничат с другите ”, споделя Милард. „ Ето за какво способността за работа в мрежа – както в цифровото, по този начин и във физическо пространство – е умеене, от което всички имаме потребност в хибридното работно място ”.

Много значима е ролята на. Той би трябвало да води и да направи по този начин, че всички да работят хармонично. Като част от това мениджърите би трябвало да преценяват: би трябвало ли безусловно всички хора да се срещат лично; коя среща изисква да се видят всички онлайн очи в очи и коя може да се случи с виртуално участие; къде има потребност от повече опознаване сред хората, повече взаимна активност.

Работодателите не трябва да бъдат прикрити зад вътрешната си работа, счита Милард. Прозрачността на наличието, работния развой и календарите е значима, само че е значимо и шефовете да са подготвени да отворят данните си, да бъдат забележими за всички. „ Координацията е значим аспект за продуктивната хибридна работа ”, споделя тя.

И до момента в който битката за връщане към работа в офиса слага провокации, тя дава и благоприятни условия, изключително за съдействие. Чрез своето проучване Бътъруърт открива, че екипите, работещи напълно в офиса, от време на време могат да основат някои отрицателни настроения. Това може да докара до напрежение, до отменяне на нечии хрумвания.

При хибридната работа обаче отвореността е доста по-голяма. Обичайно отдалечено работещите организации имат по-отворена просвета, споделя Бътъруърт. Там работата може да бъде забелязана и разисквана от всеки когато и да е. Милард се съгласява: „ Пандемията ни сподели, че са отлично „ равнене ”, споделя тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР