Липсата на смелост във взимането на политически решения доведе енергетиката

...
Липсата на смелост във взимането на политически решения доведе енергетиката
Коментари Харесай

Липсата на политически решения довели енергетиката до дефицит от 5 млрд. лв.

Липсата на храброст във взимането на политически решения докара енергетиката до 5 милиарда лева недостиг. Това съобщи ръководителят на Националната федерация на енергетиците (НФЕ) Георги Петров на журналистическия семинар " Жизненият стандарт - във фокуса на медиите " в село Белчински бани.

От тези 5 милиарда лв. 4 милиарда са от Националната електрическа компания (НЕК), останалите към Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и частично общинската " Топлофикация София ". Този недостиг ще бъде заплатен от крайните клиенти.

Затова от КНСБ упорстват страната да има енергийна тактика в идващите години в бранша и какви съответни стъпки би трябвало да бъдат направени.

Според Петров имало невиждана офанзива от страна на работодателите към изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев. " Да го сменят този шеф на НЕК и нищо няма да се случи. Не е казусът в индивида ", уточни той.

Георги Петров сигнализира за проблеми в системата на топлофикациите, които са благосъстоятелност на предприемача Христо Ковачки, където проблемите са съсредоточени в груповите трудови контракти. КНСБ мислят да сезират европейски и интернационалните институции за проблеми с неговите сдружения. " Като е станал притежател на толкоз доста сдружения, би трябвало да носи отговорност към хората ", акцентираха от синдикалната организация.

Шефът на НФЕ означи, че от 4 години имат нарастване на работните заплати сред 8-10% годишно. Той чака общите трендове за 10% нарастване на заплатите да се резервира и за хората, които работят в областта на енергетиката.

Трябва да се подсигурява стабилността и сигурността на доставките на електрическата сила, уточни Антон Иванов, съгласно който идващите месеци ще бъдат основни за пазара на електрическата сила. Според Иванов липсва изясненост по какъв начин ще бъде обезпечена енергийната отбрана на уязвимите групи от популацията.

Трябва да бъде препоръчана тактика за енергийна отбрана на уязвимите групи от популацията за разискване и да се върви по един плануван метод към извеждане на пазара на тези, които към момента са на контролиран пазар, прикани той.

" Не би трябвало да се трансферират безразсъдно тежести върху крайните консуматори, а да се даде опция всеки да си направи сметката и да знае какво го чака ", посочи Иванов.

Над 1 млн. души са енергийно бедните. Бизнесът би трябвало да не помни за новите слънчеви безумия. Ако се финансира нещо от страната, би трябвало да финансира семействата за създаване на панелни слънчеви съоръжения на блоковете, с цел да бъде по-евтин токът, изясни Димитров.

" Ако това се направи за бедните, към този момент е устойчива помощ. Има решения, които никой не разисква ", уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР